Dacă ai circulație periferică deficitară include în dietă alimente care conțin acești nutrienți. Celulele roșii au nevoie de aceste substanțe nutritive pentru a funcționa corect. Ele trebuie alimentate constant cu oxigen și nutrienți pentru ca sângele să circule corespunzător în corp și, implicit, să ajungă la organe vitale.
Carența în aceste vitamine și minerale duce adesea la circulație periferică deficitară, inflamații și multe alte probleme de sănătate asociate.
Descoperă mai jos 4 nutrienți pe care trebuie să îi incluzi în dietă dacă ai circulație periferică deficitară sau vrei să previi acest fenomen și cum se manifestă problemele cu circulația sângelui.
Cum se manifestă circulația periferică deficitară
Efectele circulației sanguine deficitare se resimt la nivelul întregului corp.
Printre semnele generale ale circulației periferice deficitare se numără:
Furnicăturile, cârceii sau amorțeala la nivelul mâinilor sau picioarelor
Lipsa de energie
Senzația permanentă de frig, cu degetele de la picioare cianozate (vineții)
Pielea uscată, care „ține”
Senzația de mâncărime pe piele
Umflarea mâinilor/picioarelor
Căderea părului
Răni care se vindecă greu
Tulburări de memorie
Cefalee inexplicabilă
Dacă nu este tratată la timp prin medicație și regim alimentar special, pacienții care suferă de circulație periferică deficitară sunt expuși unui risc crescut de apariție a unor probleme mai grave, cum ar fi hipertensiunea, angina pectorală, infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral, potrivit csid.ro.
Ce să mănânci dacă ai circulație periferică deficitară
Alimente bogate în fier
Fierul este esențial pentru producția de hemoglobină, o proteină din celulele roșii care se leagă de moleculele de oxigen și asigură țesuturilor substanțele nutritive necesare. Lipsa de fier poate duce deseori la anemie și circulație periferică deficitară, deoarece oxigenul bogat în nutrienți nu mai ajunge la celule.
Printre semnele anemiei se numără durerile frecvente de cap, oboseala, dificultatea în respirație, senzația de presiune în piept și infecțiile recurente.
Cele mai bune surse de fier le găsești în: carnea de vită, organe, verdețuri cu frunze de culoare verde închis, fasole, mazăre, conopidă și anghinare.