vineri, 29 martie, 2024

Alimentele care stimuleaza apetitul in loc sa potoleasca foamea

Distribuie:

Publicat:

Faptul ca unele alimente pot provoca foame in loc sa o potoleasca se explica prin indicele lor glicemic ridicat. Acestea cresc rapid nivelul zaharului in sange si apoi il determina sa scada tot atat de repede. Cine simte foame la o ora dupa ce a servit o masa copioasa a optat fara indoiala pentru alimente gresite, adica cele care stimuleaza pofta de mancare in loc sa o potoleasca, relateaza cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

Multe alimente au darul natural de a taia pofta de mancare, cum ar fi cele bogate in proteine, care dau senzatia de satietate. Altele, in schimb, stimuleaza apetitul si este recomandabil sa fie tinute cat mai departe de farfurii.

Faptul ca unele alimente pot provoca foame in loc sa o potoleasca se explica prin indicele lor glicemic ridicat, adica fac sa creasca rapid nivelul zaharului in sange si apoi sa scada tot atat de repede. Deoarece mecanismul foamei este stimulat de o scadere a glicemiei, pofta de mancare va aparea la scurt timp dupa masa. Sau alimentele nu contin cei mai fortifianti nutrienti si foamea continua si dupa consumul lor, explica nutritionista Corinne Chicheportiche-Ayache pentru ziarul francez.

Oamenii care mananca sushi isi inchipuie ca fac mai bine decat sa consume o pizza. Nimic mai neadevarat fiindca sushi cuprinde in principal orez alb cu otet, prin urmare indicele sau glicemic este ridicat. Amatorii de bucatarie japoneza ar trebui sa opteze mai degraba pentru o supa miso sau sashimi, bogate in proteine si capabile sa potoleasca foamea.

Cei care isi preseaza cu regularitate fructele pentru a obtine un suc 100% natural trebuie sa stie ca ar trebui sa il inlocuiasca cu bucati de fruct sau compot fiindca fibrele fructelor se gasesc in pielita si pulpa. Dupa ce sunt presate ramane doar sucul, care face glicemia sa creasca. In cazul consumului de suc lipseste masticatia, care participa la procesul de satietate.

Cine bea alcool stie ca simte nevoia sa manance cateva alune sau felii de mezeluri dupa cateva pahare. Motivul este simplu: bauturile alcoolice consumate fac sa scada nivelul de glicogen (forma pe care o ia zaharul cand este stocat de organism) si sa creasca glicemia. Aceasta din urma va cobori si va declansa senzatia de foame.

Cerealele produse industrial (Muesli de exemplu) se consuma in general inmuiate in lapte, unii considerandu-le garantate 100%. Insa nutritionistii avertizeaza ca, pentru a fi transformate in fulgi, cerealele sunt tratate la temperaturi foarte inalte, astfel incat valoarea lor nutritionala este extrem de scazuta.

Sunt adesea indulcite si grase din cauza bucatilor de ciocolata pe care le contin. Sunt preferabili fulgii de ovaz, mult mai bogati in fibre, care pot fi amestecati la micul dejun cu lapte de cocos si cu fructe proaspete, explica nutritionista citata de Le Figaro.

Nici burgerii nu sunt buni la potolirea foamei, fiind adesea indulciti cu sosuri. Si daca la inceput produsele grase, painea si proteinele din carne, care necesita un timp mai lung pana sa fie eliminate de stomac, produc satietate, zaharul va stimula rapid apetitul. Se recomanda ca burgerii sa fie insotiti de legume, sa se evite sosurile dulci si sa fie preferate proteinele usoare, ca cele continute in carnea de pasare.

Cartofii, la cuptor, piure sau prajiti, au un index glicemic foarte ridicat (peste 70), asa incat potolesc foamea pe moment, dar produc rapid pofta de a manca din nou. Painea alba este fabricata din faina rafinata, cu un index glicemic mare. Nu trebuie insa eliminata complet din alimentatie, ci mancata in alternanta cu painea bogata in fibre, ca cea de secara sau painea completa, noteaza ziarul citat de Agerpres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img