joi, 28 martie, 2024

Alimentele care trebuiesc consumate in sezonul rece

Distribuie:

Publicat:

Exista o serie de alimente imunostimulatoare, intre acestea unele legume, alimentele fermentate, pestele, ceapa si usturoiul, dar si fructe si chiar condimente, sustin nutritionistii. Astfel, broccoli este o leguma care include in compozitia sa un complex de nutrienti cu potential efect antioxidant, anti-inflamator si detoxifiant, fiind un aliment imunostimulator si un adevarat agent anticancerigen. “Compozitia sa nutritionala speciala furnizeaza si alte beneficii (protector cardiovascular si al sanatatii ochiului), facandu-l un aliment esential al oricarei diete echilibrate”, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu. De asemenea, alimentele fermentate bogate in probiotice, in special chefirul, stimuleaza sistemul imunitar. Lygia Alexandrescu spune ca probioticele sunt considerate elemente benefice sanatatii umane, datorita faptului ca echilibreaza balanta dintre bacteriile “bune” si cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv.

“S-a constatat ca majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezinta aceasta rezistenta naturala si prin consumul regulat de chefir se reduce incidenta si severitatea a numeroase forme de diaree, se amelioreaza simptomele infectiilor, au efect imunomodulator in tratamentul alergiilor, astmului si al eczemei si micsoreaza efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice”, a explicat nutritionistul. Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente, care poate inlocui cu succes orice fel de alta carne. Atuurile pestelui sunt proteinele de calitate si grasimile cu valoare biologica ridicata – renumitii acizi grasi omega 3, capabili sa mentina sistemul imunitar optim functional. “Acesti acizi grasi esentiali se mai gasesc cu precadere in semintele de in, floarea-soarelui, dovleac, rapita si nuci”, mai sustine Alexandrescu. Morcovul si dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sanatatii fiind studiat clinic, organismul putand beneficia de protectie impotriva radicalilor liberi, substante care distrug membrana celulara. “Ceapa ajuta la curatarea congestiilor si la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele in organism. Usturoiul, de asemenea, poseda numeroase proprietati terapeutice: imbunatateste activitatea globulelor albe, mareste productia de anticorpi, distruge ciuperci si fungi, precum candida”, mai declara nutritionistul. Strugurii rosii/ negri sunt si ei imunostimulatori. Substanta fitochimica numita licopen este de fapt prezenta in cantitati mai mari in aceste fructe delicioase, iar licopenul are efecte pozitive in profilaxia si tratamentul diverselor afectiuni inflamatoare. “Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formarii trombilor vasculari (cheagurilor de sange)”, mai spune Lygia Alexandrescu. Potrivit acesteia, dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar si ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img