joi, 28 martie, 2024

Alimentele de cauza carora poti intra in soc anafilactic

Distribuie:

Publicat:

Alergiile alimentare nu se manifesta la primul contact cu alimentul, iar simptomele se pot agrava cu timpul. Se pot manifesta la numerose alimente, dar in functile de specificul alimentar al unei tari pot domina unele sau altele. Cele mai frecvente la noi sunt alergiile la oua, soia, alune, arahide sau lapte.

„Terenul alergic” si problemele digestive, factori favorizanti

Cauzele apartiei acestor reactii tin de particularitatile sistemului imun al fiecarui individ in parte, precizeaza nutritionistul Corina Zugravu. „Alergia nu apare niciodata la primul contact cu componentul alimentar. Abia la al doilea, al treilea sau al cincelea contact individul poate dezvolta o alergie”, adauga aceasta. Exista insa anumiti factori favorizanti, cum ar fi problemele digestive, „terenul alergic”, adica alergii ale parintilor (indiferent de tipul acestora) sau intrarea in contact cu anumite alimente in perioada in care copilul este sugar. „In acesta perioada trebuie sa se faca o profilaxie a alergiilor si principala masura care ar trebui luata este introducerea cat mai tarzie a laptelui de vaca”, explica Corina Zugravu.

Alergiile la alune si arahide, foarte raspandite

Cel mai frecvent intalnita alergie este cea la alune si arahide. Jumatate dintre cei care manifesta reactii adverse la aceste alimente vor pati la fel si in cazul nucilor. Trebuie evitat, pe cat este posibil, consumul de alimente ce contin alune si arahide, cum ar fi uleiul sau crema de arahide. Produsele de patiserie, diferite sosuri sau chiar chili pot sa contina proteine ascunse de arahide. Proteinele vegetale hidrolizante continute de aceste produse sunt cele care pot declansa reactiile alergice.

O alta categorie apropiata de alimente care dau reactii asemanatoare sunt migdalele, fisticul sau nucsoara.

Lapte si produse lactate

Alergiile pentru lapte si produse lactate se manifesta, in general, in copilarie, iar cu timpul 80% dintre copii le depasesc. Sugarii pot avea nevoie de lapte praf hipoalergenic si in unele cazuri mamele care alapteaza  trebuie sa evite consumul de lapte. Proteinele din lapte se gasesc in multe alimente procesate, chiar si in conservele de ton. Proteina cazeina, prezenta in lapte, coagulandu-se, formeaza partea componenta principala a branzeturilor. Laptele de capra nu este o alternativa daca suferi de o alergie la laptele de vaca. Nu trebuie confundata intoleranta la lactoza care nu este o alergie, ci o problema digestiva. In cazul intolerantei nu pot fi digerate cantitati mari de produse lactate, insa in cantitati mici nu sunt probleme.

Oua

La fel ca in cazul laptelui, alergiile la oua sunt prezente la multe persoane in copilarile, insa ulterior scapa de aceasta povara. Trebuie citite cu atentie etichetele produselor precum fideaua, maioneza sau cele de patiserie deoarece aluatul contine oua. Ai grija la spuma topping din anumite bauturi sau chiar la covrigii care ar putea fi unsi, inainte de a fi pusi in cuptor, cu ou. Cei cu astfel de alergii trebuie sa fie atenti si atunci cand fac vaccinuri: de exemplu, vaccinul antigripal contine diferite substante ce se gasesc in oua.

Fructele de mare

Ghinion sau nu, unele persoane fac alergie la delicatese precum creveti, crabi sau homari. Hipersensibilitatea la mancare din fructe de mare poate da reactii severe. In aceeasi categorie intra si midiile, carnea de caracatita, calamar sau scoici. Chiar si aburul emanat in timpul fierberii scoicilor poate declansa reactiile alergice, daca este inhalat.

Peste

Proteinele ce se gasesc in peste provoaca adesea probleme celor ce sufera de alergii. In topul celor care provoaca probleme este carnea de somon, ton si halibut. Multe persoane sunt alergice doar la anumite tipuri de peste. Daca ti-a fost vreodata rau din cauza unui tip de carne de peste trebuie totusi sa fii prudent daca mananci si alte tipuri de peste. S-au inregistrat cazuri in care anumite persoane erau alergice doar la carnea de peste gatita nu si la conservele de ton sau somon.

Soia

Daca esti ghinionistul posesor al unei alergii la soia, va trebui sa citesti cu foarte mare atentie etichetele tuturor produselor pe care le cumperi. Soia e folosita intr-o gama larga de alimente, de la panificatie, prajituri, supe si conserve pana la carnea procesata sau in snacksuri. Mare grija trebuie avuta in privinta copiilor, ei sufera cel mai des de alergii la soia.

Cereale

Cel mai frecvent sunt intalnite alergiile la glutenul din cereale insa nu este singura proteina la care se pot face reactii adverse. Cei care fac alergie la un anumit tip de cereale nu este obligatoriu sa pateasca la fel pentru toate. Persoanele alergice la grau pot manca, de obicei, produse care contin orz, ovaz, secara, porumb sau orez. Mai putin cunoscut e faptul ca unele tipuri de bere au printre ingrediente si graul.

Cum se manifesta alergiile: de la crampe la varsaturi, umflarea buzelor si fetei

„Oamenii care au alergii alimentare trebuie sa devina cititori de etichete”, recomanda  nutritionistul Corina Zugravu, intrucat si cea mai mica cantitate dintr-un component alimentar poate starni reactii grave. Simptomele alergiei merg de la varsaturi si crampe abdominale pana la soc anafilactic. Alte manifestari sunt  urticaria sau alte eruptii pe piele, furnicaturi sau mancarimi in cavitatea bucala, umflarea fetei, gatului, limbii sau buzelor, tuse sau ingreunarea respiratiei. Chiar daca initial par suportabile, ele se pot agrava. Uneori, primele reactii apar in cel mult doua minute, alteori dupa doua ore dupa ce au fost consumate alimentele. (sursa: doctorulzilei.ro)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img