marți, 19 martie, 2024

Alimentele pe care trebuie sa le eviti atunci cand iei medicamente: Pot scadea eficienta asupra bolilor pe care le tratezi

Distribuie:

Publicat:

Că nu trebuie să amestecăm medicamentele ştim deja, dar oare sunt alimente şi băuturi care nu ar trebui consumate atunci când urmăm un anumit tratament?

Cel mai bine este să îţi întrebi medicul despre interacţiunea pe care o pot avea alimentele cu medicamentele pe care le iei.

Potrivit webmd.com, acestea sunt alimentele, băuturile şi plantele care trebuie evitate atunci când iei antibiotice sau urmezi alt tip de tratament!

Alimente, băuturi şi plante care „nu fac casă bună” cu medicamentele

Grepfrut

Este contraindicat dacă iei medicamente antialergice sau care sunt destinate reducerii colesterolului.

Lapte

De evitat dacă iei antibiotice, deoarece calciul şi magneziul pot reduce eficacitatea acestor medicamente.

Lemn dulce

Este un remediu des utilizat pentru stimularea digestiei, dar trebui evitat dacă urmaţi un tratament cu ciclosporine, recomandat de regulă după efectuarea unui transplant, astfel încât organismul să nu respingă noul organ.

Ciocolata

Diminuează efectele somniferelor, antidepresivelor şi calmantelor. În plus, poate creşte foarte mult tensiunea arterială dacă este consumată în paralel cu un tratament cu MAO-inhibitori, utilizaţi în ameliorarea depresiei.

Alcool

Duce la anularea efectelor benefice ale majorităţii medicamentelor, inclusiv cele destinate sănătăţii inimii. Pe de altă parte, alcoolul poate exacerba efectul anumitor medicamente, crescând riscul de reacţii adverse severe.

Cafeaua

Poate reduce acţiunea antipsihoticelor şi să accentueze efectele altor medicamente, cum ar fi aspirina, epinefrina sau albuterolul (ingredient care se găseşte în inhalatoarele destinate ameliorării problemelor rspiratorii). De asemenea, cafeaua îngreunează asimilarea fierului de către organism.

Broccoli

Este contraindicat persoanelor care urmează un tratament cu warfarină, substanţă utilizată pentru tratarea şi prevenirea cheagurilor de sânge. Varza de Bruxelles, varza kale, pătrunjelul şi spanacul sunt, de asemenea, vizate, deoarece conţin vitamina K şi interacţionează cu anticoagulantele, cărora le diminuează efectul.

Ginseng

Trebuie evitat dacă urmaţi tratament cu anticoagulante, medicamente antiinflamatorii şi antidepresive. Poate cauza hemoragie internă dacă este consumat în timp ce luaţi heparină, aspirină sau ibuprofen. Durerile de cap, tulburările de somn, agitaţia şi nervozitatea sunt simptome ale interacţiunii ginsengului cu MAO-inhibitorii, folosiţi în tratamentul depresiei.

Sunătoare

Este o plantă folosită frecvent de oameni pentru ameliorarea stărilor depressive, dar încă nu există studii care să certifice acest efect benefic. Mai mult decât atât, ceaiul sau extractul de sunătoare poate duce la afectarea ficatului, mai ales dacă urmaţi în paralel un tratament pentru reducerea colesterolului. De asemenea, sunătoarea este contraindicată dacă luaţi medicamente pentru inimă sau pentru tratarea disfuncţiilor erectile.

Ginkgo Biloba

Deşi a căpătat un renume de panaceu, naturopaţii susţinând că vindecă hipertensiunea, demenţa, tinitusul şi alte afecţiuni, nu s-au descoperit astfel de efecte benefice în cadrul studiilor ştiinţifice. Din contra, se pare că ginkgo biloba ar putea duce la reacţii adverse severe în cazul persoanelor care urmează un tratament împotriva crizelor de epilepsie.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img