News Flash:

Alimentul de care cei bolnavi de inima nu trebuie sa se lipseasca: Scade riscul de deces

25 Mai 2021
378 Vizualizari | 0 Comentarii
peste 990x659

Două porții de pește pe săptămână scad riscul de deces la persoanele cu boli cardiovasculare, arată rezultatele unui studiu realizat la Universitatea McMaster din Ontario.

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces la nivel mondial, iar cunoașterea factorilor de risc este esențială pentru prevenirea lor. Uneori, bolile de inimă pot fi „tăcute”: nu dau simptome și sunt diagnosticate târziu, când persoana face un atac de cord, insuficiență cardiacă sau aritmie.

Valorile prea mari ale tensiunii arteriale, colesterolul mărit și fumatul sunt cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă, sute de milioane de oameni având cel puțin unul dintre acești trei factori. Unele afecțiuni și alegeri de viață pot, de asemenea, să crească riscul cardiovascular și anume diabetul, kilogramele în plus, alimentația dezechilibrată, lipsa de activitate fizică și consumul excesiv de alcool.

Consumul de pește oferă beneficii cardiacilor

Într-un studiu canadian, echipa de cercetare a efectuat o analiză a patru studii mari, care au inclus 191.558 de participanți din 58 de țări. Savanții au examinat consumul de pește în rândul participanților, precum și decesele și evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și moartea subită.

Ceea ce au descoperit aceștia în analiza datelor a fost că la persoanele cu boli cardiovasculare existente, cei care au consumat cel puțin 175 de grame de pește pe săptămână (deci aproximativ două porții) au avut un risc mai mic de deces și boli cardiovasculare majore, scrie doc.ro. Cu toate acestea, în rândul persoanelor fără boli cardiovasculare existente, consumul de pește nu a părut să ofere niciun beneficiu.

În plus, tipul de pește care a avut cel mai mare beneficiu a fost acela care conținea cantități mai mari de acizi grași Omega 3, un tip de grăsimi nesaturate, care includ EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Acizii grași Omega 3 pot reduce inflamația organism, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare la persoanele care au deja un risc ridicat, spun oamenii de știință.

Astfel, se poate spune că aportul moderat de pește poate oferi o oarecare protecție pentru cardiaci, iar studiul de față poate avea un impact important asupra liniilor directoare în ceea ce privește consumul de pește, în special al soiurilor de pește gras, bogat în Omega-3.

Deși persoanele care prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare pot beneficia, de asemenea, de consumul de pește de două ori pe săptămână, aceste beneficii au fost mai puțin pronunțate în studiu decât cele obținute de persoanele cu risc mai mare, subliniază cercetătorii. De asemenea, oamenii de știință spun că alimentația echilibrată în general este importantă pentru a menține sistemul imunitar în stare bună și inima cât mai sănătoasă. Pe lângă peștele gras, gen somon, hering, macrou, sardine, adăugarea în alimentație a cantităților moderate de semințele de in și oleaginoase (nuci, migdale, arahide etc.) este utilă pentru sănătatea inimii.

În ceea ce privește suplimentele cu ulei de pește, care sunt adesea susținute ca fiind o modalitate simplă de a suplimenta aportul de acizi grași Omega 3, este important să fie alese pentru administrare unele certificate, de calitate, cu ulei de pește de mare adâncime.

Cum se previn bolile cardiovasculare?

Pentru a evita dezvoltarea unor boli cardiovasculare, este crucial să se țină cont de alimentație, mișcare și păstrarea unei greutăți sănătoase. Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de boală cardiovasculară și poate încetini agravarea în cazul persoanelor care deja sunt bolnave.

Continuarea pe exquils.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030225 (s)