joi, 25 aprilie, 2024

Alimentul perfect pentru micul dejun, care te ajuta sa scapi de colesterol

Distribuie:

Publicat:

O meta-analiza confirma rolul important al consumului de fulgi de ovaz pentru combaterea colesterolului. Proprietatile anti-colesterol ale fulgilor de ovaz sunt cunoscute, dar o echipa de cercetatori de la Universitatea din Lancaster (Marea Britanie) si-au propus sa stabileasca o concluzie solida asupra acestui subiect. Pentru a realiza aceasta meta-analiza, ei au trecut in revista 30 de studii la care au participat persoane cu sau fara probleme de colesterol, dar si diabetici. Cercetatorii britanici au studiat efectul unei categorii speciale de fibre solubile din compozitia fulgilor de ovaz, potrivit adevarul.ro.

Aceste fibre se numesc betaglucani si au o actiune foarte benefica in reducerea nivelului de colesterol. Participantii la studii au consumat intre 3 si 13 grame de betaglucani pe zi, in intervale cuprinse intre 2 si 12 saptamani. In majoritatea cazurilor, ca surse de betaglucani s-au folosit fulgii de ovaz, dar si produse pe baza de faina de ovaz (paine, batoane). Datele obtinute au confirmat ca fibrele din ovaz au capacitatea de a reduce colesterolul „rau” (LDL). 

In schimb, nu s-a constatat un beneficiu semnificativ (rezultatul a fost neutru) in ceea ce priveste colesterolul „bun” (HDL) si trigliceridele. Rezultatele au fost publicate in The American Journal of Clinical Nutrition. Dupa cum explica dr. Boris Hansel, „un consum de cel putin 3 grame de betaglucani pe zi, care se obtin din 3 linguri de fulgi de ovaz, determina reducerea colesterolului cu 10 mg/dl dupa doua saptamani”. Acest efect benefic nu este deloc de neglijat in conditiile in care se poate ameliora prin respectarea si altor masuri pentru scaderea colesterolului. 

Fulgii de ovaz au si alte beneficii: sunt surse excelente de fosfor si magneziu, furnizeaza o cantitatea valoroasa de fier si seleniu. Fulgii de ovaz sunt aliati pretiosi in curele de slabire, deoarece asigura rapid senzatia de satietate si tin de foame. Fulgii de ovaz contribuie la normalizarea tranzitului intestinal si la reglarea glicemiei in sange.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img