sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Aloe vera, 10 beneficii nebanuite. Cum o ingrijesti si in ce retete o folosesti

Distribuie:

Publicat:

Aloe vera, numita si Planta Nemuririi, are numeroase beneficii pentru sanatate si e folosita in cosmetica pentru piele si par. Cu o ingrijire corespunzatoare, Aloe Vera poate fi crescuta in ghiveci, in propria casa. 

Aloe vera este o planta care, in frunzele sale groase, are o substanta asemanatoare gelului. Acest gel de aloe vera se foloseste intr-o multime de tratamente pentru piele si par, dar are si alte beneficii asupra sanatatii organismului. 

Aloe vera a fost folosita de secole pentru proprietatile sale de vindecare si, in antichitate, era numita Planta Nemuririi.

Planta de aloe vera se gaseste in intreaga lume, iar multi oameni o cresc in propriile case, in ghiveci. Acestea rezista foarte bine daca au parte de o ingrijire corespunatoare.

Aloe vera, beneficii pentru piele si par

Gelul de aloe vera are efect de racorire si de calmare atunci cand este aplicat pe piele, motiv pentru care este uneori utilizat pentru a trata arsurile si ranile cutanate. Planta de aloe vera este folosita in tratamene cosmetice pentru piele si par, dar are si alte beneficii mai putin stiute:

Calmeaza mancarimile si reduce matreata – Dermatita seboreica este termenul clinic pentru afectiunea numita matreata. Simptomele unui scalp cu mancarimi si pielea iritata pot fi tratate cu aloe vera. Un studiu din 1998 a constatat ca aloe vera a ajutat la rezolvarea inflamatiei scalpului cauzata de matreata. Acizii grasi gasiti in planta de aloe au proprietati antiinflamatorii.

Aloe vera vindeca rapid arsurile solare  – Potrivit studiilor, vindecarea cauzata de arsurile solare au fost cu 8 zile mai scurta atunci cand au fost utilizata aloe vera. Gelul acesteia are prorietati cicatrizante si regenerante pentru piele.

Tratament impotriva aftelor bucale -Mai multe studii au demonstrat ca aloe vera accelereaza procesul de vindecare. Un studiu publicat in Dental Research Journal a aratat ca pacientii care au aplicat gel cu aloe pe aftele din gura s-au vindecat mai repede, iar durerea a fost mai mica comparativ cu pacientii care nu au primit acelasi tratament. 

Aloe vera in detoxifiere – Daca vrei sa-ti detoxifiezi organismul, aloe este cel mai natural mijloc prin care poti obtine acest lucru. Mineralele din aloe vera iti curata organismul de substantele ajunge in el din cauza stresului si poluarii. 

Aloe vera pentru imbunatatirea digestiei – O digestie sanatoasa este cheia absorbtiei tuturor nutrientilor si mineralelor pe care le luam din mancare. De asemenea, aloe ajuta la absorbtia corespunzatoare a proteinelor, ajutand la echilibrarea tranzaitului intestinal. 

Aloe vera, sursa de colagen. Exista dovezi care arata ca planta poate incetini imbatranirea pielii. Un studiu publicat in Annals of Dermatology au arata ca dupa 90 de zile in care subiectii, femei peste 45 de ani, au primit doua doze de  aloe pe zi (1,200 mg/d si 3,600 mg/d), ridurile faciale s-au estompat, iar elasticitatea pielii s-a imbunatatit. 

Hidrateaza pielea -Aloe are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Planta aloe este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce. De asemenea, aloe vera contribuie la echilibrarea nivelului ph-ului pielii. 

Ingrijire aloe vera in ghiveci

Dincolo de beneficii Aloe este o foarte frumoasa planta de apartament ideala pentru decorarea casei.

Ingrijire aloe vera – Planta poate ajunge la circa un metru inaltime si are nevoie de un loc luminos cu acces la razele directe ale soarelui, ferit de curenti de aer. Aloe Vera nu face fata la temperaturi negative, asa ca iarna nu poate sta decat in locuri incalzite. Temperatura minima la care rezista este de 5-8 grade Celsius.

Solul ideal pentru Aloe Vera este unul usor, pamantul trebuie amestecat cu carbune de lemn si caramida sfaramata marunt. Pentru drenare se pune la fundul ghiveciului un strat de pietricele sau coji de nuca zdrobite. Deasupra se aseaza un strat subtire de rumegus de lemn.

Aloe vera creste cu adevarat si se dezvolta abia la un an, doi dupa plantare, cand radacinile plantei se vor dezvolta pana la fundul ghiveciului. Transplantarea intr-un ghiveci mai mare si/sau schimbarea pamantului este recomandata la fiecare trei ani. Plantele tinere se muta in ghivece mai mari si li se schimba pamantul in fiecare primavara, iar plantele batrane – o data la trei-patru ani.

Aloe Vera trebuie udata des, avand grija ca apa sa nu balteasca pentru ca excesul de apa duce la putrezirea rapida a radacinii.

Precautii la folosirea gelului de aloe vera

Exista de obicei un motiv mic de ingrijorare atunci cand se utilizeaza gelulde aloe, atunci cand unele persoane sunt alergice la acesta. Inainte de a utiliza planta local, faceti un test pe o zona mica a pielii.

Puneti un pic de aloe in interiorul incheieturii mainii si asteptati pana la doua ore pentru a vedea cum reactioneaza pielea. De asemenea, trebuie sa fiti atenti la aloe, daca utilizati crema de hidrocortizon pe piele. Planta poate creste cantitatea de cortizon absorbita de piele atunci cand cele doua sunt utilizate impreuna.

Retete cu aloe vera –  Cum se prepara si administreaza maceratul de aloe vera

Frunzele de aloe vera se spala, se pun la mixer sau se trec prin masina de tocat carne, se toaca marunt sau se strivesc cu clestele pentru zdrobit usturoi, dupa care se amesteca cu miere in urmatoarele proportii: 40 % aloe si 60 % miere. Pentru grabirea procesului de macerare, la 0,5 kg de miere se adauga zeama de la una sau doua lamai. Amestecul se lasa la macerat aproximativ o saptamana la temperatura camerei, dar se poate folosi si imediat dupa preparare. Se iau doua-trei lingurite, dupa caz, de doua-trei ori pe zi cu circa 30 minute inaintea meselor principale.

Reteta “Elixirul vietii” cu aloe vera

Aloe si amestecul ei cu mierea este un remediu exceptional, verificat de generatii. Mierea serveste aici in calitate de "transportator" al aloei, care, ajungand in tot corpul, face minuni: intareste sistemul imunitar, care lupta cu orice boala in organism.

Aceasta reteta este un amestec de aloe, miere de albine si alcool de 40 grade.

Se folosesc urmatoarele proportii: 70% aloe, 20% miere si 10% alcool. Se marunterste totul. Frunzele de aloe, dupa ce se spala si li se taie acii, care trebuie aruncati, pentru ca sunt cei mai amari, se dau prin masina cat mai marunt posibil. Se face o masa uniforma lichida si apoi se adauga mierea si alcoolul. Se amesteca timp de o ora intr-un vas de sticla. Se lasa 12 ore la temperatura camerei, apoi se pune in frigider, caci altfel fermenteaza. Se ia cate o lingura de trei ori pe zi cu 30 minute inainte de masa, pe stomacul gol. Se tine aceasta cura doua saptamani. 

Retete cu aloe vera si miere

Pentru aceasta reteta de aloe vera, se pune praf de aloe (pe care il putem gasi la magazinele nauriste) si miere cat cuprinde. Se foloseste intern o lingurita de trei ori pe zi sau extern in aplicatii locale pe pielea afectata, apoi se panseaza pentru 24 ore. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img