vineri, 19 aprilie, 2024

Ambasadorul SUA vorbeste despre sistemul medical romanesc

Distribuie:

Publicat:

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a vorbit despre sistemul medical romanesc, precizand ca s-a si tratat la o clinica privata din tara noastra.

A fost internat intr-o clinica privata, unde standardele de ingrijire erau, “probabil”, peste media nationala, iar acest lucru dovedeste ca exista medici calificati in tara. Totusi, sistemul in general are nevoie de reforme si de stimulente pentru a performa, a spus Klemm.

“Cred ca Romania se afla in continuare in fata multor provocari, in drumul catre integrarea europeana si convergenta cu nivelul dezvoltarii economice si sociale din UE. Pentru a face acest lucru, trebuie sa-si mentina cresterea economica actuala si pentru urmatoarele decenii. Daca vrea sa obtina asta, trebuie sa imbunatateasca si calitatea institutiilor sale. (…) Asa ca sectorul de sanatate este foarte important”, a spus ambasadorul.

Hans Klemm a laudat eforturile ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, in domeniul reformelor.

“Cred ca actualul ministru, domnul Voiculescu, s-a dedicat unui program ambitios de reforme. Guvernul Ciolos nu va avea suficient timp pentru a-l implementa, dar reforma este in mod evident necesara.

Ajunge sa ne referim la faptul ca atat de multi tineri doctori instruiti in Romania decid sa nu practice in tara, ci prefera la plece catre alte tari, inclusiv in SUA, cred ca indica faptul ca mai sunt multe de facut pentru a reforma sectorul medical. Daca ne uitam la indicatorii sistemului, Romania mai are un drum lung de facut pentru a ajunge din urma rezultatele din UE”, a afirmat Klemm.

Ambasadorul SUA a spus si ca s-a tratat intr-o clinica privata din Bucuresti, unde standardele de ingrijire sunt peste cele medii din tara, dar acest lucru arata si ca resursa umana este bine pregatita.

“Este o clinica privata si cred ca, datorita acestui fapt, e unul din cei mai buni furnizori de servicii chirurgicale din Romania si probabil ca este mult mai buna decat nivelul mediu de ingrijirea disponibil, dar acest lucru indica faptul ca, in realitate, sistemul medical din Romania poate opera la standarde mondiale si este doar o problema sa se asigure ca gestionarea sistemului in intregul sau, ca stimulentele sunt potrivite pentru a asigura functionarea la acele standarde”, a explicat Hans Klemm.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img