News Flash:

Amenzi de 35 de milioane de euro pentru hipermarketuri

13 Ianuarie 2015
1629 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul concurentei a sanctionat 25 de companii de pe piata comercializarii produselor alimentare cu amenzi in valoare de aproximativ 35 de milioane de euro, informeaza un comunicat al institutiei.

Sanctiunile au fost aplicat ein cadrul investigatiei avand ca obiect intelegeri pentru fixarea preturilor intre mai multi retaileri, Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora, in perioada 2005-2009.

In urma investigatiei a fost sanctionata incalcarea legii concurentei atat pentru stabilirea preturlor de revanzare (de raft), cat si pentru comportamentul companiilor in cadrul promotiilor.

Astfel, ”Consiliul Concurentei a constantat ca preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Aceasta practica conduce la preturi mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputand sa scada pretul sub limita stabilita cu furnizorul”, se arata in comunicatul citat.

”In ceea ce priveste comportamentul companiilor in cadrul promotiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri si furnizori contineau o clauza care prevedea ca, in aceeasi perioada, furnizorii nu puteau realiza promotii simultane in diferite lanturi de retail, acestea putand doar sa alterneze. In acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, in acelasi timp, la promotii si implicit la cel mai mic pret, in magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promotii in lanturi de magazine concurente trebuie sa apartina furnizorului”, mai arata sursa citata.

Consiliul Concurentei reaminteste in comunicat ca la sfarsitul anului trecut a declansat o noua investigatie, care vizeaza posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de alte lanturi de retail din Romania si anume Auchan Romania SA, Carrefour Romania SA, Romania Hypermarche SA (Cora), Kaufland Romania SCS si furnizori ai acestora. In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate, documentele ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

sursa:stiripesurse.ro

consiliul concurentei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0961 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032681 (s)