vineri, 29 martie, 2024

Amenzi usturătoare şi confiscarea mijloacelor de transport ale producătorilor şi deţinătorilor de deşeuri ce nu respectă condiţiile de mediu (vot în Senat)

Distribuie:

Publicat:

Producătorii şi deţinătorii de deşeuri riscă amenzi ce pot ajunge, în funcţie de gravitatea faptei, până la 20.000 de lei (persoane fizice) şi până la 70.000 de lei (persoane juridice), precum şi confiscarea mijloacelor de transport şi utilajelor, dacă nu respectă condiţiile de mediu, potrivit unui proiect iniţiat de un grup de deputaţi PNL, adoptat în şedinţa de marţi a Senatului.

"Prin prezenta propunere legislativă am avut în vedere creşterea sancţiunilor până la confiscarea mijloacelor de transport utilizate de producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri care au obligaţia să supună deşeurile ce nu au fost valorificate unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Amenzile pentru nerespectarea condiţiilor de mediu, aplicate producătorilor şi deţinătorilor de deşeuri, sunt cuprinse între 3.000 lei şi 6.000 lei pentru persoanele fizice şi între 20.000 lei – 40.000 lei pentru cele juridice. În cazul nerespectării dispoziţiilor legale, amenzile cresc de la 10.000 lei la 20.000 lei (persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 70.000 de lei (persoane juridice), iar ca sancţiune complementară se are în vedere confiscarea mijloacelor de transport şi utilajelor folosite pentru descărcarea/ abandonarea deşeurilor în spaţii neautorizate, "dacă deşeurile pot provoca decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă a calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor sau în situaţia săvârşirii, în mod repetat, a contravenţiilor menţionate", prevede un amendament admis.

Potrivit altui amendament, transportul deşeurilor de către alte persoane sau operatori decât cei autorizaţi sau înregistraţi este interzis.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul propunerii legislative privind completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată în 2014.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img