miercuri, 24 aprilie, 2024

America e pregatita sa foloseasca forta impotriva Coreei de Nord

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite au cerut, miercuri, la ONU o crestere a presiunii internationale asupra Coreei de Nord si au avertizat ca, daca este necesar, sunt pregatite sa foloseasca forta pentru a raspunde amenintarii reprezentate de Phenian.

Ambasadorul american la Natiunile Unite, Nikki Haley, a anuntat ca tara sa va prezenta in urmatoarele zile un proiect de rezolutie prin care Consiliul de Securitate ar urma sa inaspreasca sanctiunile contra Phenianului.

Miscarea este un raspuns concret la testul efectuat marti de Coreea de Nord cu o racheta balistica intercontinentala, un tip de proiectil despre care se crede ca ar putea atinge statul american Alaska.

“Lansarea unei rachete intercontinentale este o escaladare militara clara si acuta. Regimul nord-coreean spune deschis ca rachetele sale sunt concepute pentru a lovi cu arme nucleare orase din SUA, Coreea de Sud si Japonia. Si acum are mai mult capacitatea de a o face”, a spus Haley, intr-un discurs.

In fata acestei situatii, ambasadorul a declarat ca tara sa este pregatita sa-si foloseasca toate mijloacele pentru apararea proprie si cea a aliatilor sai.

“Una din capacitatile noastre este reprezentata de fortele noastre militare considerabile. Le vom folosi daca trebuie sa o facem, dar preferam sa nu fie nevoie sa mergem in aceasta directie”, a adaugat Haley.

Reprezentanta SUA la ONU a amenintat, de asemenea, cu posibilitatea de a utiliza puterea comerciala a tarii sale pentru a actiona contra Phenianului si a celor care “permit si chiar incurajeaza comertul cu Coreea de Nord, cu incalcarea rezolutiilor ONU”.

“Acestor tari le-ar placea sa-si pastreze acordurile comerciale cu Statele Unite. Asta nu se va intampla. Atitudinea noastra in comert se schimba atunci cand tarile nu iau in serios amenintarile la adresa securitatii internationale”, a subliniat Haley.

Ea a amintit, de asemenea, ca o buna parte din aplicarea sanctiunilor contra Coreei de Nord revine in responsabilitatea Chinei, care este principalul partener comercial al Phenianului.

China si Rusia, ai caror lideri au emis marti o declaratie comuna, au reluat miercuri propunerea facuta de Beijing in ultimele luni pentru impulsionarea negocierilor, aceea de suspendare de catre Coreea de Nord a testelor balistice si nucleare in schimbul renuntarii de catre SUA si Coreea de Sud la manevrele militare in regiune.

Guvernul lui Donald Trump a respins pana acum ideea si sustine ca inainte de toate trebuie vazuti pasi pozitivi din partea Coreei de Nord, care in acelasi timp a continuat cu provocarile.

Mai multe state, precum Franta, Marea Britanie si Japonia, si-au exprimat sprijinul pentru inasprirea sanctiunilor, preconizata de Washington, sustinand ca ONU trebuie sa dea un mesaj clar in fata repetatelor incalcari ale rezolutiilor sale de catre Coreea de Nord.

Haley a cerut Rusiei si Chinei sa se alature acestui grup.

Potrivit AFP, Rusia, care dispune de drept de veto, a declarat ca se va opune atat unor noi sanctiuni, cat si unui raspuns militar. “Toata lumea trebuie sa admita ca sanctiunile nu vor rezolva problema”, a spus ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, care a apreciat ca “orice incercare de a justifica o solutie militara este inadmisibila”.

Ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieyi, a apreciat de asemenea ca o actiune militara nu este “o optiune”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img