joi, 18 aprilie, 2024

Americanii deţinuţi de Phenian au fost transferaţi înainte de întalnirea dintre Trump şi Kim Jong Un

Distribuie:

Publicat:

Cei trei cetăţeni americani deţinuţi în Coreea de Nord este posibil să fi fost plasaţi în alt loc de detenţie înainte de posibila lor eliberare cu ocazia summitului între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, au anunţat miercuri mai multe surse pentru AFP

SUA cer de mai multă vreme eliberarea lui Kim Hak-song, Kim Sang-duk şi Kim Dong-chul, iar mass-media informează că Washingtonul şi Phenianul ar fi aproape de un acord în această problemă.

"Ei sunt într-un hotel la periferia Phenianului", a declarat Choi Sung-ryong, un activist sud-coreean care are contacte cu Nordul. Cei trei americani sunt deţinuţi separat, a adăugat el, însă nord-coreenii "le organizează ieşiri, ei primesc îngrijiri medicale şi mănâncă hrană bună".

Wall Street Journal a informat că acest caz a fost discutat între liderii nord-coreeni şi secretarul american Mike Pompeo atunci când acesta s-a deplasat la Phenian luna trecută.

Preşedintele american, Donald Trump, a subliniat la rândul său că reîntoarcerea în SUA a celor trei bărbaţi este o prioritate pentru Administraţia sa. "Am vorbit despre ei. Suntem pe cale să negociem", a afirmat preşedintele american în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul nipon Shinzo Abe.

Kim Dong-chul, pastor americano-coreean, a fost arestat pentru spionaj şi condamnat în 2016 la zece ani de munci silnice. Kim Hak-song şi Kim Sang-duk lucrau pentru Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie de la Phenian, stabiliment fondat de evanghelişti străini. Ei au fost arestaţi anul trecut pentru "acţiuni ostile".

După ani în care tensiunile au escaladat asupra programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, peninsula cunoaşte de la începutul anului o remarcabilă detensionare, ilustrată şi de summitul intercoreean care a avut loc vinerea trecută.AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img