News Flash:

Ana Birchall semnaleaza un pas riscant al Guvernului Citu: Politizarea prefectilor prin OUG ar putea pica la CCR

27 Ianuarie 2021
517 Vizualizari | 0 Comentarii
media 157286043682110300

Fost ministru al Justiției, Ana Birchall, consideră că modificarea statutului prefecților prin OUG astfel încât aceștia să poată fi membri de partid, decizie luată miercuri de Guvern, ar putea fi declarată neconstituțională. Ea semnalează că actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, afirma în 2019 când PSD era la guvernare că adoptarea Codului Administrativ prin OUG ar fi o batjocură la adresa Parlamentului.

„Nu pot sa nu ma intreb care este oare "urgenta" pentru ca o lege organica sa fie modificata prin OUG si nu prin lege? Eu sper ca totusi Codul Administrativ sa nu fie modificat prin OUG pentru simplul motiv ca o astfel de modificare are risc de neconstitutionalitate, CCR avand o jurisprudenta in acest sens. Astfel, Curtea Constituțională a statuat în repetate rânduri că o ordonanță de urgență poate fi adoptată numai prin îndeplinirea a trei condiții cumulative:

1) să existe o urgență, adică o circumstanță excepțională care impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public (Decizia CCR nr. 65/1995);

2) să existe o situație extraordinară, adică un grad mare de abatere de la obișnuit sau comun, cu caracter obiectiv, în sensul că existența lor nu depinde de voința Guvernului care, în asemenea împrejurări, este constrâns să reacționeze prompt pentru apărarea unui interes public (Decizia CCR nr. 83/1998);

3) reglementarea să nu poată fi amânată (care consacră in terminis imperativul urgenței reglementării – Decizia CCR nr. 389/2005, adică amânarea reglementării ar produce rezultate mai grave decât cele cauzate inițial de urgență și situația extraordinară.

Sunt curioasa ce aviz a dat Ministerul Justitiei (sper ca este semnat si asumat de ministrul si nu de secretarul de stat venit de la "Vara Ispitelor" si Piperea)...in 2019 cand Dancila folosea OUG pentru Codul Administrativ eu am semnat un AVIZ CU OBSERVATII. Asa dupa cum sunt foarte curioasa ce declara si sustine actualul ministru al justitiei care in 2019 declara că "adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe Codul administrativ ar fi o "batjocură" la adresa Parlamentului, susţinând că se urmăreşte ca acest act normativ să nu mai poată fi supus controlului Curţii Constituţionale" (https://www.agerpres.ro/.../stelian-ion-usr-adoptarea...). Oare azi in sedinta de guvern domnul ministru al justitiei isi va relua si sustine afirmatiile din 2019?? Cum va justifica azi "urgenta" modificarii Codului Administrativ prin OUG...ca nu cred ca e asa o "urgenta" in sensul definitiei data de legislatia in vigoare schimbarea statutului prefectilor doar ca sa fie numiti politic, nu?”, a scris Ana Birchall pe pagina sa de Facebook.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1102 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048307 (s)