miercuri, 24 aprilie, 2024

Analistul eToro Bogdan Maioreanu: ‘Investitorii își reduc riscurile, păstrează lichiditățile pentru prețuri mai bune’

Distribuie:

Publicat:

Marii investitori sunt în continuare îngrijorate de inflație și mai ales de noi creșteri de dobânzi din partea băncilor centrale și își reduc riscurile și păstrează lichidități, în așteptarea unor oportunități cu riscuri reduse și a unor vremuri mai bune, scrie analistul eToro Bogdan Maioreanu.

Cel mai recent raport privind inflația din Statele Unite a provocat un val de scăderi pe piețele financiare, investitorii temându-se de creșteri mai susținute a dobânzilor de către Fed. Investitorii instituționali și-au mărit pozițiile de numerar, temându-se de recesiune și considerând că economiile Europei și Chinei trec prin evenimente sistemice.

Majoritatea investitorilor se așteaptă la o slăbire a economiei mondiale în următoarele 12 luni, dar cu o inflație mai lentă, potrivit celui mai recent sondaj BofA Fund Managers, realizat în rândul a 212 traderi având 616 miliarde de dolari în administrare, potrivit Mediafax.

Aproape 70% dintre managerii de fonduri chestionați văd actuala criză energetică majoră din Europa ca ducând cel mai probabil la o recesiune.

Între timp, Comisia Europeană propune o modificare a normelor de reglementare a pieței energiei, cu scopul de a atenua criza de lichidități. Presiunile legate de recesiune sunt în creștere, cu rate ale inflației în zona euro mult prea ridicate, iar economistul-șef al BCE, Philip Lane, a prezis creșteri ale ratelor dobânzii în următoarele ședințe, ceea ce va reduce și mai mult cererea. El prevede că inflația va ajunge la o medie de 8,1% în 2022, 5,5% în 2023 și 2,3% în 2024.

Continuarea pe stiriepsurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img