marți, 23 aprilie, 2024

ANALIZĂ Vânzarea bunurilor de larg consum a crescut cu aproape 8% în primele șase luni din 2021

Distribuie:

Publicat:

Consumul de bunuri FMCG a crescut în primele şase luni din acest an cu 7,9% comparativ cu primul semestru din 2020, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă RetailZoom, arată Mediafax.

Analiza ia în cal­cul atât expansiunea retailerilor, cât şi inflaţia – o problemă mondială astăzi.

Pe univers comparativ de maga­zine, dinamica pentru prima jumă­tate de an este apropiată de 2,5%, asta în contextul în care inflaţia a ajuns la 3,94% în iunie, ceea ce poate arăta de fapt o lipsă a apetitului de consum.

Spre comparaţie, în primele şase luni din 2020, primul an de pandemie, vânzările de alimente, produse de îngrijire personală şi a locuinţei creşteau cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, deci de două ori mai alert.

În Capitală vânzările de bunuri FMCG stagnează, în timp ce în urbanul mare şi mediu cresc cu circa 10%. Şi urbanul mic şi ruralul ţin ştacheta sus, cu peste 7% avans.

Această situaţie poate fi influ­enţată pe de-o parte de apetitul de cumpărături al locuitorilor, iar pe de alta de factori precum baza de pornire (cum era situaţia în S1/2020) şi câte magazine se deschid şi unde.

Dacă retailerii pariază mai de­grabă pe dezvoltarea în provincie şi nu în Capitală, acest lucru poate să influenţeze cifrele dat fiind că RetailZoom face analiză la nivel de comerţ modern.

Analiza a fost făcută în peste 3.400 de magazine din comerţul modern internaţional, fiind stu­dia­te 194 de categorii de bunuri, atât pro­duse ali­mentare, cât şi de în­gri­jire persona­lă şi a casei.

Comerţul mo­dern re­pre­zintă circa 65-70% din tot ce înseamnă vân­zări în co­mer­ţul cu domi­nan­tă ali­mentară, iar pon­de­rea creşte ca ur­ma­re a deschiderii de noi maga­zine an de an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img