vineri, 29 martie, 2024

Analiza asupra efectului PANDEMIEI de coronavirus asupra economiei din zona euro: Prabusire fara precedent

Distribuie:

Publicat:

Pandemia de coronavirus lovește grav economia mondială. Jurnaliștii de la CNBC anunță că economia zonei euro a suferit o „prăbușire fără precedent” a activității în luna martie, pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a intensificat, conform datelor sondajului indicelui PMI al companiei IHS Markit, anunță CNBC.

Datele, publicate marți, au arătat că PMI s-a prăbușit în zona euro de la 51,6 în februarie la 31,4 în martie. Sondajul măsoară activitatea de afaceri în sectorul serviciilor și producției din cele 19 state din zona euro, conform Mediafax.

Aceasta este cea mai mare scădere lunară a activității de afaceri, de cînd sunt colectate datele, din iulie 1998. Minima anterioară a fost observată în februarie 2009, când indicele a atins 36,2.

Valoarea se situează sub estimările dintr-un sondaj Reuters, care previziona o valaore de 38,8. Pragul de 50 de puncte separă zona de expansiune de teritoriul de contracție.

În timp ce creștereaa fost modestă în primele două luni ale anului, spune IHS Markit, în martie au fost observate întreruperi pe scară largă ale afacerilor în urma măsurilor stricte luate pentru a limita extinderea pandemiei de coronavirus. În toată Europa au fsot închise hoteluri, cafenele și restaurante, lovind cu greu industria turismului.

Indicele de activitate al sectorului de servicii al sondajului a scăzut cu 24 de puncte, de la 52,6 în februarie la 28,4 în martie, sub minimul atins în februarie 2009 de 39,2.

"Activitatea de afaceri din zona euro s-a prăbușit în martie, într-o măsură care o depășește cu mult pe cea înregistrată la apogeul crizei financiare globale", a declarat Chris Williamson, economistul principal de afaceri la IHS Markit în ultimul raport. „În Franța, Germania și în restul zonei euro s-au observat scăderi puternice, pentru că guvernele au luat măsuri din ce în ce mai dure pentru a reduce răspândirea coronavirusului."

Williamson a adăugat că PMI din martie indică posibilitatea ca produsul intern brut (PIB) al zonei euro să scadă cu o rată trimestrială de aproximativ 2%, „și, în mod evident, există posibilități ca scăderea să se amplifice în continuare”, a adăugat Williamson.

Alți analiști spun că siuația se va repeta în lunile următoare.

„Declinul din luna martie din PMI Composite este atât de accentuat încât, în orice alt moment, ar părea ca o eroare de calcul. Însă acum este prea credibil, iar datele din aprilie ar putea fi și mai proaste", a declarat marți Jack Allen-Reynolds, economist principal la Capital Economics.

Având în vedere că răspunsurile la sondaj au fost colectate între 12 și 23 martie, înainte ca unele dintre măsuri să fie puse în aplicare, datele pentru aprilie vor fi mult mai slabe, a menționat el.

Miniștrii finanțelor din zona euro se întâlnesc marți seară, prin video, pentru a discuta despre un posibil răspuns coordonat la criză.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img