vineri, 29 martie, 2024

Analize si teste care-ti pot salva viata

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca avem o sanatate de fier sau cel putin asa credem, e bine sa nu ocolim vizitele regulate la medicul de familie. Macar o data pe an, si macar pentru un set de analize de rutina.

Orice boala, fie ea si grava, daca este depistata din timp se poate trata mai usor si cu costuri mai mici. Primul filtru in preventie este medicul de familie care stie cel mai bine istoricul familial al bolilor, astfel ca ne poate trimite la analize si teste de screening, astfel incat sa avem o viata lunga si sanatoasa. Unele dintre aceste teste se pot face chiar in cabinetul medicului de familie, cum este cel de masurare a tensiunii arteriale. Altele pot fi facute doar in cabinetele medicilor specialisti. Dupa efectuarea acestor analize este bine sa discutam cu medicul nostru despre ce inseamna rezultatele respective si sa intrebam cand trebuie repetata investigatia.

De la 1 aprilie 2018, medicii de familie pot cere – in baza Contractului-cadru incheiat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – analize pentru depistarea hepatitei B si C, pentru toate categoriile de asigurati. Analizele pentru depistarea colesterolului marit – a profilului lipidic – trebuie sa inceapa la varsta de 20 de ani. Pe nemancate se masoara colesterolul total, HDL, LDL, precum si trigliceridele.

Analizele trebuie repetate din 5 in 5 ani, pentru persoanele cu risc normal de boli cardiovasculare si mai des in cazul celor care au colesterolul mai mare de 200 de mililitri/decilitru, al barbatilor peste 45 de ani si al femeilor peste 50 de ani, precum si in cazul in care colesterolul bun – HDL – este sub 40 de miligrame/decilitru, in cazul barbatilor si de 50 de miligrame/decilitru, in cazul femeilor, sau exista si alti factori de risc precum diabet, hipertensiune arteriala, fumat, potrivit dr. Ileana Andreescu, Regina Maria. Tensiunea arteriala ar trebui efectuata la fiecare control periodic, de la varsta de 20 de ani, sau macar o data la 2 ani daca este mai mica de 120/80 mmHg. Alte trei analize care ar trebui facute de la varsta de 20 de ani sunt cele pentru controlul greutatii -Indicele de Masa Corporala – circumferinta abdominala.

In cazul fetelor, se adauga testul Babes-Papanicolau, pentru depistarea unei eventuale infectii cu HPV si evaluarea riscului de cancer de col uterin. Testul Babes-Papanicolau trebuie repetat din 3 in 3 ani, pana la varsta de 65 de ani. Dupa 25 de ani se impun verificari ale tiroidei, a sanatatii sanilor – prin ecografie mamara – si a sanatatii pielii. Glicemia trebuie testata din 3 in 3 ani, incepand cu varsta de 45 de ani. Mamografia anuala bilaterala este recomandata de la varsta 40 de ani sau chiar mai devreme, in cazul pacientelor care au avut cazuri de cancere de san sau ovarian in familie. 

Tot de la aceasta varsta se adauga electrocardiograma si controlul oftalmologic. Colonoscopia este recomandata de la varsta de 50 de ani, sau mai devreme, in cazul persoanelor cu istoric familial de cancer de colon. Exista mai multe tipuri de teste, astfel ca medicul gastroenterolog ar trebui sa fie cel care recomanda testul potrivit pentru fiecare pacient, precum si frecventa cu care trebuie repetat. In cazul barbatilor, se impune si o evaluare a prostatei. Densitatea osoasa – testul DEXA – trebuie masurata dupa varsta de 65 de ani sau mai devreme daca exista un risc crescut de osteoporoza. Femeile sunt mai predispuse de a avea aceasta afectiune.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img