vineri, 26 aprilie, 2024

Analizele care te ajută să știi dacă ai lipsă de vitamine și minerale în organism

Distribuie:

Publicat:

Vitaminele și mineralele joacă roluri importante în menținerea stării de sănătate. De ce analize e nevoie pentru a determina nivelul de vitamine și minerale din organism?

Ce sunt vitaminele și mineralele?

Vitaminele sunt compuși organici necesari pentru a susține viața, cele mai multe vitamine fiind luate din alimentație. Esențiale pentru funcționarea normală a metabolismului, vitaminele sunt de două feluri: liposolubile (solubile în grăsimi) și hidrosolubile (solubile în apă). Cele din prima categorie (A, D, E, K) sunt stocate în țesutul gras din corp și în ficat, uneori pentru luni întregi, iar cele din a doua categorie (vitamina C și complexul de vitamine B) nu rămân prea mult în corp, deci trebuie consumate mai des, potrivit doc.ro.

Mineralele sunt importante pentru organism deoarece contribuie la formarea enzimelor și a hormonilor și ajută la funcționarea corectă a creierului, inimii, mușchilor și oaselor. Există două categorii de minerale: macromineralele (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, sulf etc.) și micromineralele sau oligoelementele (fier, mangan, iod, cupru, zinc, seleniu etc.). Acestea se obțin din alimentație, dar uneori medicul poate recomanda și suplimente.

De ce apare deficitul de vitamine și minerale?

Lipsa de vitamine înseamnă că numărul de globule roșii sănătoase scade. Anemia cauzată de lipsa de vitamine apare de obicei când o persoană nu consumă suficientă vitamina C sau vitamina B12 ori folați sau poate să apară dacă organismul nu poate absorbi ori procesa normal vitaminele primite. Carența de minerale apare în timp, dacă o persoană nu consumă cantitățile suficiente sau dacă organismul are dificultăți în a le absorbi. Cele mai frecvente sunt lipsa de calciu, fier, magneziu, potasiu și zinc.

Care sunt simptomele lipsei de vitamine și minerale?

O persoană care suferă de avitaminoză se confruntă cu simptome precum oboseală, tulburări respiratorii, amețeală, paloare, ritm cardiac neregulat, amorțeala degetelor, slăbiciune musculară, schimbări de dispoziție și lipsă de concentrare.
Carența de minerale vine cu simptome precum constipație sau diaree, balonare, slăbire a sistemului imunitar, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, ritm cardiac neregulat, crampe musculare, furnicături ale extremităților, oboseală și lipsă de concentrare.

Ce analize indică o lipsă de vitamine sau minerale

Pentru a determina nivelul de vitamine medicul recomandă analize uzuale de sânge. Persoanele cu anemie au mai puține celule roșii decât este normal. Dacă e vorba de o carență de vitamina B12 sau de folați, celulele roșii apar mai mari. În cazurile de carență gravă, și numărul de celule albe poate fi mai scăzut decât normal.

Dacă analizele de sânge arată o carență de vitamine, medicul mai poate recomanda un test pentru anticorpi și un test al acidului metilmalonic (nivelul acestei substanțe este mai crescut la persoanele cu lipsă de vitamina B12).

Pentru a determina nivelul de minerale, medicul cere informații despre alimentația obișnuită a pacientului și despre istoricul familial în ceea ce privește anumite boli sau carențe de vitamine ori minerale. De asemenea, recomandă analize uzuale de sânge și o măsurare a electroliților din sânge.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img