vineri, 29 martie, 2024

Ananasul roz da lovitura pe piata. De ce recomanda cercetatorii consumarea acestui fruct

Distribuie:

Publicat:

Piata alimentara este pe cale sa treaca printr-o revolutie. Food and Drug Administration a aprobat comercializarea unui nou tip de ananas, obtinut prin inginerie genetica. Particularitatea acestuia consta in faptul ca miezul lui este de culoare roz intens, iar gustul este mai dulce decat la alte sortimente. FDA a declarat ca acest nou tip de ananas are aceeasi valoare nutritionala ca ananasul clasic si se poate consuma in siguranta.

Varietatea de ananas a fost obtinuta de specialistii companiei Del Monte Fresh Produce (DMFP), in urma unor studii incepute din anul 2005, prin modificarea genetica a ananasului galben extra-dulce. Desi niciun oficial al Del Monte nu a explicat ce s-a urmarit prin realizarea acestei noi varietati, sunt numerosi cei care speculeaza cum ca rozul este mai atragator pentru ochiul omenesc si ar putea impulsiona vanzarile companiei. 

Specialistii DMFP au suprimat gena care determina culoarea galbena a fructului si au inlocuit-o cu alta, care „comanda” sinteza de licopen, substanta care determina culoarea roz-stralucitor. Licopenul este un compus continut in mari cantiatti de tomate si de pepenele verde, binecunoscut pentru calitatile sale antioxidante. FDA a concluzionat ca acest compus este consumat in mod constant de public si este sigur. 

In ceea ce priveste Departamentul pentru Agricultura al SUA, acesta a autorizat produsul inca din luna decembrie a anului trecut. 

Deocamdata, ananasul roz va fi cultivat in Costa Rica, cunoscuta pentru climatul sau tropical si exportul masiv de fructe. 

Acesta nu este primul caz in care producatorii de fructe schimba aspectul natural al roadelor. In anul 2007, Japonia a exportat pepeni verzi patrati in toata lumea. Scopul modificarii atat de ciudate a binecunoscutei forme a acestui fruct a fost acela de a eficientiza ambalarea in cutii. 

Ananasul in cauza va purta eticheta de produs modificat genetic. Desi FDA a mentionat de-a lungul anilor ca organismele modificate genetic nu prezinta risc si nu este nevoie sa fie etichetate, legile federale din SUA, dar si din alte state, obliga la o buna informare asupra acestora.  

sursa hotnews.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img