News Flash:

ANAP a transmis precizari cu privire la realizarea achizitiilor prevazute in Decretul presedintelui Romaniei

17 Martie 2020
436 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9188 RON (-0.0014)
USD: 4.0604 RON (+0.0137)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
media 143149751923837400

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a transmis, luni seară, precizări cu privire la realizarea achiziţiilor prevăzute în Decretul preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă, potrivit news.ro.

ANAP a transmis, luni seară, că, având în vedere regulile generale de drept, normele juridice se aplică cu respectarea ierarhiei actelor normative, în ordinea importanţei şi a forţei efectelor juridice pe care le generează.

În contextul emiterii de către preşedintele României a Decretului nr. 195 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice face următoarele precizări:

* În perioada stării de urgenţă instituite pe teritoriul ţării, autorităţile/entităţile contractante prevăzute la art. 10 şi art. 28 din Decret, achiziţionează în mod direct materiale şi echipamente necesare combaterii epidemiei COVID-19;

* Autorităţile/entităţile contractante verifică încadrarea în prevederile Decretului şi justifică modul în care achiziţiile respective contribuie la combaterea epidemiei COVID-19

* În vederea monitorizării achiziţiilor derulate în perioada de aplicare a Decretului, autorităţile contractante pun la dispoziţia ANAP informaţii, în termen de maxim 30 de zile lucrătoare de la finalizarea perioadei decretate.

“Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice va oferi sprijin autorităţilor care derulează achiziţii cum sunt cele de medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale. În momentul de faţă, angajaţii Agenţiei oferă consultări prin sistemul HELPDESK, tuturor autorităţilor care întâmpină dificultăţi în derularea achiziţiilor directe de materiale şi echipamente necesare combaterii epidemiei COVID-19. Precizez că vom supraveghea atent achiziţiile publice derulate în această perioadă deautorităţi, ANAP având la dispoziţie mecanisme de monitorizare a sistemului de achiziţii publice din România. Astfel, ne vom asigura că reprezentanţii autorităţilor publice nu vor face abuzuri.” a declarat preşedintele ANAP, EugenCojoacă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru 30 de zile.

Decretul prevede măsuri specifice privind achiziţiile:

Art. 10 - Autorităţile publice centrale precum şi entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar, pot achiziţiona în mod direct materiale şi echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Art. 18 - În cazul achiziţiei de medicamente de către unităţile sanitare pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, preţurile medicamentelor pot depăşi preţurile maximale aprobate de Ministerul Sănătăţii.

Art 23 - (1) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de către direcţiile de sănătate publică de materiale necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătăţii, urmând ca achiziţia să se realizeze de către direcţiile de sănătate publică prin procedură de achiziţie directă.

(2) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de către unităţile sanitare de materiale şi medicamente necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătăţii, urmând ca achiziţia să se realizeze de către unităţile sanitare prin procedură de achiziţie directă.

(3) Ministerele cu sistem de sănătate propriu pot face achiziţii directe pentru unităţile sanitare proprii atât din bugetele ministerelor de resort cât si din cele ale unităţilor sanitare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1441 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023249 (s)