joi, 28 martie, 2024

Ancheta care ne-ar putea schimba cartile de istorie! Se cerceteaza abdicarea Regelui Mihai I

Distribuie:

Publicat:

La sesizarea Miscarii pentru Regat si Coroana, DIICOT cerceteza falsul istoric si juridic comis la 30 decembrie 1947, care a avut ca rezultat rasturnarea ordinii constitutionale in Regatul Romaniei si desfiintarea statului de drept. Scopul este restabilirea ordinii legale si constitutionale legitime.    

DIICOT – Structura Centrala a dispus, sub nr. 467/D/P/2018, inceperea urmaririi penale „in rem”, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art.397 si 438 Cod Penal, a transmis saptamana trecuta, Evenimentului zilei, Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata, sub semnatura procurorul sef de sectie Mihaela Porime.

In raspunsul dat la solicitarea noastra, facuta in baza legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, DIICOT precizeaza ca „alte aspecte legate de acest dosar nu pot fi comunicate in acest moment”.

Avocatul personal al Majestatii Sale Margareta, dezvaluiri din procesul cu statul: "Avem sperante"

Trebuie precizat ca, initial, am cerut urmatoarele informatii, pe 28 decembrie 2017, de la Parchetul General: „Care este numarul de dosar, stadiul de lucrare si cine este procurorul de caz care instrumenteaza dosarul deschis prin sesizarea Miscarii pentru Regat si Coroana, din 10 mai 2017, cu privire la constatarea si indepartarea falsului istoric si juridic comis la 30 decembrie 1947, care a avut ca rezultat rasturnarea ordinii constitutionale in Regatul Romaniei si desfiintarea statului de drept?”. Pe 11 ianuarie, Parchetul General raspundea: „Va informam ca solicitarea dumneavoastra a fost redirectionata pentru competenta solutionare catre DIICOT, institutie de la care urmeaza sa primiti un raspuns”. Pe 12 ianuarie am adresat aceeasi intrebare direct DIICOT. Raspunsul l-am primit pe 18 aprilie, semn ca dosarul a fost deschis foarte recent.

Aservirea tarii unei puteri straine ostile

Miscarea pentru Regat si Coroana a inregistrat la Parchetul General, pe 10 mai 2017, o sesizare prin care-i cerea „sa efectueze cercetarile necesare pentru stabilirea imprejurarilor concrete, pentru stabilirea faptuitorilor, a vinovatiei, a raspunderii penale si civile, dupa caz, si a inlaturarii consecintelor decurgand din actele criminale care, dupa 06 martie 1945, au determinat rasturnarea ordinii constitutionale a tarii la data de 30 Decembrie 1947, determinand aservirea tarii unei puteri straine ostile si Armatei URSS de ocupatie, sub care s-a instaurat dictatura comunista in Romania. Dupa 1989, despre intamplarile din urma cu 70 de ani au depus marturie mari personalitati ale Romaniei, care arata ca a fost vorba de actiuni ale comunistilor total lipsite de legitimitate si criminale”.

Marturia lui Corneliu Coposu

„La ordinul Moscovei, guvernul comunist al lui Petru Groza s-a prezentat la Palat si, inarmati cu pistoale, l-au fortat pe Rege, prin santaj si amenintare, sa semneze actul de abdicare. I-au pus in vedere ca, daca refuza sa semneze sub presiune acest act, peste o mie de studenti arestati pentru manifestarile lor anticomuniste si promonarhiste, care erau tinuti ostatici, vor fi imediat impuscati si se va declansa un razboi civil, pentru care raspunderea morala ii va reveni Regelui Mihai. In fata acestei situatii, pentru a evita varsari de singe si sacrificarea ostaticilor selectionati din virfurile elitei romanesti a studentimii, Regele a semnat actul de abdicare. Odata cu abdicarea Regelui, adica la inceputul anului 1948, drumul spre comunizarea Romaniei a fost deschis”, spunea Corneliu Coposu, pe 20 august 1994, intr-un interviu acordat istoricului Marius Oprea.

Scena abdicarii povestita de Regele Mihai I

La multi ani dupa momentul abdicarii din ziua de 30 decembrie 1947 , regele Mihai I a povestit cum s-au petrecut lucrurile: „Si in seara zilei de 30 decembrie, maresalul Palatului ne cheama la telefon si ne spune ca Groza ma roaga urgent sa vin la Bucuresti, fiindca au o chestiune de familie de discutat. O chestiune de familie mi-am inchipuit ca va fi refuzul cu logodna, cu casatoria. Si cand am venit aici, am urcat sus in odaile noastre si a sosit si Groza, l-a adus pe Gheorghiu-Dej neanuntat si, in momentul ala, a venit el cu hartia pe care a scos-o din buzunar si mi-a pus-o pe masa. Eu am citit-o la repezeala, am vazut niste lucruri si am spus ca ma duc alaturi ca sa citesc asta ceva mai linistit. M-am dus in odaia de-alaturi unde era Nigel si mi-a spus ca casa a fost inconjurata cu trupe de-ale lor, santinele si soldatii nostri au fost arestati si scosi, telefoanele taiate complet si in jur cand m-am uitat era artileria adusa acolo ca sa inconjoare casa. M-am intors si am spus: „Ce se intampla aici? Mi-ati taiat telefonul, mi-ati inconjurat casa cu trupe”… Zice: „Pai daca nu se semneaza asta cat mai repede, o sa fie mare bucluc in tara”. Si eu am incercat sa-i explic ca cel putin constitutional nu se poate, eu n-am dreptul sa plec fara sa intreb tara romaneasca si poporul. Si zice: „n-avem timp pentru asemenea lucru”. Si mama mi-a explicat ceva si Gheorghiu Dej s-a intors catre ea: „Foarte frumos cum l-ati educat pe fiul vostru!”. Cum o sa semnez asta? Mi-a spus: „Daca nu semnati acum intr-un sfert de ora, jumatate de ora, avem 1.000 de oameni tineri care sunt inchisi si daca nu faceti ce spunem noi acum, trebuie sa-i impuscam pe toti”. Cand am auzit asta am spus: „Asta e o responsabilitate pe care eu nu pot sa o iau nici fata de tara, nici fata de ei”. Si a trebuit sa semnez”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img