joi, 18 aprilie, 2024

Ancheta DIICOT ar putea fi extinsa asupra jurnalistilor britanici de la Sky News

Distribuie:

Publicat:

In dosarul deschis in urma difuzarii reportajului Sky News despre presupusi traficanti de arme din Romania, anchetatorii vor face cercetari privind infractiuni contra securitatii nationale, procurorii luand in calcul extinderea anchetei asupra jurnalistilor britanici, au precizat surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca cercetarile in aceasta cauza se vor axa pe infractiuni contra securitatii nationale, respectiv comunicarea de informatii false. Potrivit surselor citate, anchetatorii iau in calcul extinderea anchetei in ceea ce ii priveste jurnalistii britanici care au realizat materialul.

Trei dintre cele cinci persoane care au legatura cu realizarea materialului Sky News despre presupusi traficanti de arme din Romania au fost chemate, din nou, joi, la sediul DIICOT pentru continuarea cercetarilor, dupa ce miercuri seara audierile au fost intrerupte. Unul dintre cei audiati este Szanto Aurelian Mihai, cel care ar fi intermediat legatura jurnalistilor cu persoanele care apar in inregistare. Acestia nu au facut nicio declaratie la intrarea in sediul DIICOT, fiind insotiti de avocati.

Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri ca, in cadrul anchetei, se confirma existenta unui scenariu in legatura cu materialul difuzat de Sky News. “Au fost identificate persoanele mascate si alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate si ridicate si armele si s-a descoperit autoturismul. Se confirma ceea ce am preconizat, un scenariu care cred ca a fost pus la cale de jurnalistii britanici”, a precizat Daniel Horodniceanu.

Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din Romania, a publicat noi mesaje Twitter in care ataca Romania pentru publicarea de informatii nepotrivite care sa provoace o reactie din partea sa, reiterand faptul ca nimeni nu a fost platit.

”Romania, inceteaza cu publicarea de mesaje nepotrivite, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am raspuns la fiecare intrebare – arestezi bandele?”, scrie jurnalistul, in cel mai recent mesaj publicat pe Twitter.

”Nimeni nu a fost platit. Armele sunt reale. Povestea este corecta. Sfarsit de discutie. Romania, aici nu era vorba despre tine. Era vorba despre arme”, publica acesta anterior.

Ramsay a insistat de asemenea, asupra faptului ca in imaginile suprinse de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazati jurnalistii Sky News apare doar echipa publicatiei, nimeni altcineva, contrazicand informatii potrivit carora ca in imagini ar putea fi vazuti echipa de filmare si intermediarul de origine romana.

”Pentru a clarifica -in imaginea de la hotel apare echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipa de productie”.

”Heheheh, este adevarat. Pur si simplu nu va place! AK-urile si pustile cu luneta sunt – err – militare, de vanzare. Succes”, a mai scris Ramsay pe Twitter.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca legatura dintre jurnalistii britanici si cei care apar in filmarea Sky News ar fi fost intermediata de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer roman in varsta de 40 de ani care s-ar fi stabilit in Marea Britanie in urma cu sapte ani. Aceleasi surse precizeaza ca totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnalistii britanici, romanii care apar in imagini fiind platiti si instruiti in legatura cu replicile pe care sa le spuna. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut sa poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri. Szanto Aurelian a declarat ca a fost pacalit si ca i s-ar fi spus ca este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informatii ce ar fi urmat sa fie anunte la difuzarea materialului.

“Mi-au declarat : nu va faceti griji, la momentul difuzarii va aparea la sfarsit, pe display, ca toate personajele din acest documentar sunt fictive si sunt doar cu caracter informativ. Asa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut sa le prezint arme de razboi. Comunicarea mea catre ei a fost nu, nu pot sa va ofer arme de razboi. Ei m-au asigurat ca este un documentar care va aparea in luna decembrie. Nu va fi o stire, nu va fi ceva pus pe sticla care sa defaimeze imaginea Romaniei. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe”, sustine barbatul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img