joi, 28 martie, 2024

Anchetatori ai ONU: ‘Situaţia generală în Siria pare din ce în ce mai sumbră

Distribuie:

Publicat:

Recrudescenţa violenţei în Siria şi prăbuşirea economiei fac ca perspectivele să fie tot mai "sumbre" pentru civili, au atras atenţia marţi anchetatori ai ONU, relatează AFP.

"După un deceniu, părţile în conflict continuă să comită crime de război şi crime împotriva umanităţii şi să încalce drepturile umane fundamentale ale sirienilor", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Comisiei de anchetă a ONU privind Siria, Paulo Pinheiro.

"Războiul împotriva civililor sirieni continuă, iar acestora le este greu să găsească securitate sau un refugiu sigur în această ţară devastată de război", a adăugat el.

În ultimul lor raport, care acoperă perioada dintre 1 iulie 2020 şi 30 iunie 2021, membrii comisiei au deplâns faptul că nu s-au făcut eforturi pentru a reunifica ţara sau pentru a ajunge la o reconciliere, în contextul în care detenţiile arbitrare ale forţelor guvernamentale continuă fără întrerupere.

"Situaţia generală în Siria pare din ce în ce mai sumbră", a declarat Karen Koning AbuZayd, una dintre membrele comisiei, citată într-un comunicat.

"Pe lângă violenţa care se intensifică, economia se prăbuşeşte, râurile din Mesopotamia au ajuns la cel mai scăzut debit de decenii şi transmiterea comunitară generalizată a COVID-19 pare imposibil să fie limitată de un sistem de sănătate decimat de război", a adăugat ea.

"Nu este deloc momentul pentru cineva să creadă că Siria este o ţară capabilă să-i primească pe refugiaţii săi repatriaţi", a adăugat ea.

Raportul a subliniat că zeci de mii de sirieni aşteaptă în continuare cu disperare veşti de la apropiaţii lor dispăruţi, în timp ce alţi câteva zeci de mii de oameni sunt închişi ilegal.

Anchetatorii au deplâns, de asemenea, o recrudescenţă a luptelor în ţară în cursul ultimelor luni, cu o revenire la "tactica asediului", cum s-a întâmplat la Deraa în sud, unde regimul a încercuit cartiere rebele, a subliniat comisarul Hanny Megally.

Paulo Pinheiro a spus, totodată, că este "scandalos" că în jur 40.000 de copii, jumătate irakieni şi restul de circa 60 de naţionalităţi, sunt în continuare deţinuţi la Al-Hol şi în alte tabere pentru strămutaţi şi familiile jihadiştilor, din cauza refuzului ţărilor lor de origine de a-i primi, informează Agerpres.ro.

"Să pedepseşti copiii pentru păcatele părinţilor nu poate fi justificat", a afirmat el.

Comisia urmează să-şi prezinte raportul Consiliului Drepturilor Omului al ONU pe 23 septembrie. Violenţele din Siria s-au soldat cu aproape jumătate de milion de morţi şi au provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea conflictului, în 2011, notează AFP.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img