vineri, 29 martie, 2024

Angajatii din banci se pregatesc pentru cele mai mari reduceri de personal din ultimii ani cinci ani: Peste 60.000 de locuri de munca, in pericol

Distribuie:

Publicat:

Angajaţii din bănci se pregătesc la nivel global pentru cele mai adânci reduceri de personal din ultimii cinci ani, cu peste 60.000 de locuri de muncă în pericol de a fi desfiinţate, potrivit Bloomberg.

Planurile de restructurare au fost puse pe pauză la începutul pandemiei, dar creditori din toată lumea, de la Citigroup şi până la HSBC Holdings, au reluat concedierile, potrivit mediafax.ro.

Numărul total al acestora ajunge până astăzi la peste 63.700 de locuri de muncă. Astfel, anul 2020 ar putea aduce mai multe concedieri faţă de 2019, când nivelul s-a apropiat de 80.000 de locuri de muncă.

Din Europa până în America de Nord, Asia sau Africa, peste 30 de bănci au rămas în urmă cu concedierile faţă de planurile anunţate. Nivelul total al băncilor care concediază ar putea fi chiar mai mare, întrucât mulţi creditori au realizat reduceri de personal fără să anunţe planurile în mod public.

În principal, băncile motivează aceste restructurări prin nevoia de a-şi reduce cheltuielile pentru a putea menţine atât un nivel ridicat al creditării în această perioadă de incertitudine, cât şi pentru a putea menţine investiţiile dedicate conformării la cadrul de reglementare din ce în ce mai strict. Mai mult, băncile au demarat planuri masive de investiţii în tehnologie, ceea ce adânceşte nevoia de capital.

De la începutul anului 2014 şi până astăzi, băncile au renunţat la jumătate de milion de locuri de muncă la nivel global. Prin comparaţie, JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, angajează în total 256.710 persoane la nivel global.

Citigroup a anunţat săptămâna aceasta că va relua reducerile de personal, alăturându-se competitorilor de la Deutsche Bank şi HSBC, care au reluat concedierile în mai, respectiv iunie.

La o perspectivă globală, băncile cu sediul în Europa au anunţat cele mai multe concedieri în 2020. Astfel, peste 49.600 de locuri de muncă vor dispărea din sectorul bancar european, cu peste 9.300 în Asia-Pacific, peste 4.560 în America de Nord şi circa 200 în Africa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img