joi, 18 aprilie, 2024

Angajatii din UE vor avea beneficii suplimentare la locul de munca, in urma unui acord provizoriu

Distribuie:

Publicat:

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizează creşterea transparenţei şi predictibilităţii condiţiilor de muncă în UE, anunţă Ministerul Muncii. Acest document introduce noi drepturi minime şi reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condiţiile de muncă, informează News.ro.

 

Potrivit Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, documentul îşi propune să răspundă provocărilor pieţei muncii în contextul evoluţiilor demografice, digitalizării şi al apariţiei unor noi forme de angajare.

În acelaşi timp, acesta introduce noi drepturi minime şi reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condiţiile de muncă.

"Noile forme de muncă oferă oportunităţi, dar creează şi incertitudini în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor şi protecţia lor socială. Directiva va introduce un set de drepturi minime menite să sporească securitatea şi predictibilitatea relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori", a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Viitoarea directivă prevede ca angajatorii să informeze lucrătorii asupra aspectelor esenţiale ale relaţiei de muncă, precum identitatea părţilor implicate în raportul de muncă; locul de muncă, precum şi natura muncii; valoarea salariului de bază şi a altor drepturi; durata standard a zilei sau săptămânii de lucru, atunci când acestea pot fi determinate.

În plus, acordul provizoriu stabileşte o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucrători: posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator; limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni; o perioadă de probă mai mare este permisă numai în cazul în care aceasta este în interesul lucrătorului sau este justificată de natura muncii; posibilitatea de a solicita, după cel puţin şase luni de vechime la acelaşi angajator, un loc de muncă cu condiţii mai previzibile şi mai sigure; dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislaţia UE sau în cea naţională.

Conform Ministerului Muncii, propunerea pentru o mai mare transparenţă şi predictibilitate la locul de muncă a fost lansată de Comisia Europeană în decembrie 2017. În iunie 2018, Consiliului Uniunii Europene şi-a prezentat punctul de vedere care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European.

După aprobarea acordului provizoriu de către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, urmează votul oficial, atât în ​​Consiliu, cât şi în Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img