miercuri, 24 aprilie, 2024

Angajatorii care primesc in stagiu absolventi de invatamant superior ar putea primi 1.350 lei lunar de la stat

Distribuie:

Publicat:

Angajatorii care incheie un contract de stagiu pentru absolventii de invatamant superior ar putea primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derularii contractului de stagiu, conform unui proiect de Ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

 Principalele prevederi ale proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior sunt stimularea angajatorilor pentru a incheia contracte de stagiu prin majorarea sumelor acordate.scrie agerpres.ro

“Concret, angajatorii care incheie un contract de stagiu vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, in limita fondurilor alocate. Criteriile si modul de acordare a finantarii din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a legii, iar mecanismul de finantare se va face conform legislatiei nationale, respectand regulile bugetare interne si Regulamentele Comisiei Europene”, se arata in document.

Finantarea primelor si a subventiilor se va realiza din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu mentinerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022 si se va completa cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operational Capital Uman in conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului si Consiliului din 17 decembrie 2013.

In ceea ce priveste ucenicia la locul de munca, conform proiectului de Ordonanta de urgenta, principalele aspecte vizate sunt stimularea angajatorilor pentru a incheia contracte de ucenicie, masura prin care angajatorul care va incheia un contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, va beneficia, la cerere, de 1.125 lei lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei.

De asemenea, proiectul mai vizeaza stimularea persoanelor care finalizeaza cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de munca, precum si a coordonatorilor de ucenicie. Prin aceasta masura, ucenicul care va finaliza programul de ucenicie prin obtinerea certificatului de calificare profesionala va primi o prima de absolvire care se va acorda diferentiat in functie de nivelul de calificare astfel: 500 lei pentru calificarile de nivel 2 CNC, 600 lei pentru calificarile de nivel 3 CNC si 750 lei pentru calificarile de nivel 4 CNC.

“Coordonatorul de ucenicie care va indruma ucenicul in cadrul programului de lucru si care va desfasura si activitati specifice ce tin de formarea profesionala a acestuia beneficiaza, pe toata perioada contractului de ucenicie, de o prima lunara de coordonare, de 500 lei neimpozabila. Stimularea financiara a angajatorilor pentru a continua relatiile de munca cu absolventii programelor de ucenicie este o alta masura prin care angajatorul va beneficia la cerere, timp de 6 luni, de 500 lei, cu conditia ca dupa incetarea contractului de ucenicie sa incheie un contract individual de munca cu fostul sau ucenic, in vederea practicarii ocupatiei pentru care acesta a fost calificat”, mentioneaza sursa citata.

Ucenicia la locul de munca se va organiza pentru nivelurile 2, 3 si 4 de calificare, stabilite prin HG nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Noile prevederi vizeaza integrarea durabila pe piata fortei de munca a tinerilor, in special a celor care nu au un loc de munca, care nu urmeaza studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confrunta cu riscul excluziunii sociale si a celor din comunitatile marginalizate; adaptarea la schimbare a lucratorilor, a intreprinderilor si a antreprenorilor; sporirea relevantei pe piata fortei de munca a programelor de formare prin ucenicie la locul de munca si a stagiilor pentru absolventii de invatamant superior; reducerea deficitului de forta de munca calificata din anumite regiuni; reducerea tendintelor mediului de afaceri de a-si reloca activitatea in alte state; scaderea somajului si incurajarea investitiilor in zonele defavorizate.

sursa:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img