vineri, 19 aprilie, 2024

Angajatorul iti poate plati zilele de concediu ramase din 2017. Cine poate beneficia de acesti bani!

Distribuie:

Publicat:

Singura situatie in care angajatorul iti poate plati zilele de concediu ramase din 2017. Oricine poate beneficia de acesti bani!

Salariatii care au ramas cu zile neefectuate de concediu de odihna din 2017 trebuie sa le primeasca, in principiu, in urmatoarele 18 luni.

Totusi, exista si o situatie in care angajatorul compenseaza in bani zilele de concediu ramase din 2017.

Compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuate in 2017 este posibila doar in situatia in care salariatului ii inceteaza contractul individual de munca, prevede Codul muncii.

Angajatorul trebuie sa-i acorde in natura zilele neefectuate din concediul de odihna de anul trecut

Cu alte cuvinte, singura situatie in care angajatorului ii este permis sa faca asa ceva este daca salariatul cu „restante” la concediul pe anul trecut pleaca de tot din cadrul firmei.

Asta inseamna ca, daca salariatul lucreaza si in 2018 la aceeasi firma, angajatorul trebuie sa-i acorde in natura zilele neefectuate din concediul de odihna de anul trecut.

„In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual”, scrie in Codul muncii.

Astfel, zilele de concediu de odihna neefectuate in 2017 trebuie acordate incepand cu ianuarie 2018 si pana in iunie 2019.

nul acesta, in 2018, vom avea mai multe zile libere, iar in cazul in care guvernul va aproba si cateva zile intercalate cu zilele de odihna din weekend vor fi in total 21 de zile libere. In cel mai fericit caz vor fi 5 minivacante, cea mai scurta de trei zile si cea mai lunga de 5 zile, informeaza alba24.ro.

O noua zi libera pentru romani ar putea fi si VINEREA MARE, mai scrie sursa citata. Parlamentari de la toate partidele propun ca pe langa cele 14 zile libere legale, sa mai fie adaugata si aceasta zi in ”portofoliul” de zile libere a romanilor. Un proiect de lege redactat in acest sens prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sarbatoare legala, nelucratoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui si, astfel, ultima vineri din Postul Mare.

Potrivit proiectului, Vinerea Mare este sarbatoare legala in 16 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, iar confom calendarului sarbatorilor legale stabilit de Comisia Europeana va fi in 2018 si pentru institutiile Uniunii Europene. Pana cand parlamentarii se vor decide daca acorda si acest privilegiu celor care i-au ales, iata, mai jos, zilele libere pe care le vor avea romanii in 2018:

Zilele libere in 2018 sunt:

• 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou ( Luni, Marti) – Minivacanta de 4 zile -Sambata (30 decembrie)- 2 ianuarie (Marti)

• 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane ( Miercuri)

• 8 aprilie 2018 (duminica), 9 aprilie (luni) — Pastele – Minivacanta de 3 zile – Sambata (7 aprilie) – Luni ( 9 aprilie)

• 1 mai — Ziua Muncii (Marti) – In cazul in care ziua de luni va fi libera vor fi 4 zile libere

• 27 mai (duminica), 28 mai (luni) — Rusalii – Minivacanta de 3 zile

• 1 iunie – Ziua Copilului ( vineri) – Minivacanta de 3 zile

• 15 august — Adormirea Maicii Domnului (Miercuri)

• 30 noiembrie — Sfantul Andrei ( Vineri) – 3 zile

• 1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei (Sambata)

• 25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul ( Marti, Miercuri) In cazul in care ziua de luni va fi libera vor fi 5 zile libere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img