vineri, 26 aprilie, 2024

Angela Merkel suspenda repatrierea migrantilor afgani

Distribuie:

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat joi ca tara sa suspenda expulzarea migrantilor afgani carora li s-a respins cererea de azil in Germania, invocand atentatul comis miercuri la Kabul si soldat cu cel putin 90 de morti, relateaza agentiile AFP si EFE.

Cel putin pana in luna iulie, cand guvernul german va reevalua situatia de securitate din Afganistan, vor fi repatriati in aceasta tara numai migrantii care doresc sa revina acolo de bunavoie sau ‘persoanele potential periculoase si delincventii, in urma examinarii cazurilor individual’, a precizat Angela Merkel in fata presei la Berlin.

De altfel, imediat dupa atentatul care a avut loc chiar aproape de ambasada Germaniei la Kabul, guvernul german a anulat un zbor charter ce urma sa repatrieze migranti afgani, Berlinul justificand anularea acestui zbor prin ‘dificultati logistice’.

ONG-urile pentru apararea drepturilor migrantilor, mai ales Pro Asyl si Amnesty International, cer oprirea totala a acestor repatrieri, care in opinia lor sunt ‘scandaloase’.

Insa conform datelor oficiale, intre lunile decembrie si martie numai 92 de migranti afgani au fost retrimisi din Germania in tara lor natala, insotiti de 308 politisti.

Pe de alta parte, tot mai putini afgani reusesc sa obtina azil in Germania. Daca in anul 2015 aproximativ 80% dintre cererile de azil inaintate de afgani au fost aprobate, acest procent a scazut anul trecut la circa 60%, iar pentru anul in curs este deocamdata de aproximativ 50%.

Sursa: agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img