vineri, 29 martie, 2024

Aniversarea a 40 de ani de la victoria Revolutiei Islamice, perceputa la Casa Alba drept ’40 de ani de esec, in Iran’

Distribuie:

Publicat:

Casa Albă a denunţat luni "40 de ani de eşec" în Iran, unde se încheie festivităţile consacrate victoriei Revoluţiei Islamice din 1979, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

 

"Au fost 40 de ani de eşec", a transmis pe Twitter John Bolton, consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui american Donald Trump, evocând inamicul nr. 1 al Washingtonului în Orientul Mijlociu.

"Ţine de regimul iranian să-şi schimbe comportamentul şi de iranieni să stabilească drumul pe care să se înscrie ţara lor", a adăugat Bolton. "SUA vor susţine voinţa poporului iranian şi se vor afla în spatele său pentru a se asigura că vocea sa este auzită", a mai afirmat Bolton.

Iranul este acuzat în mod regulat de SUA că destabilizează Orientul Mijlociu mai ales din cauza sprijinului său militar şi financiar pentru puterea din Siria şi Hezbollahului libanez, relaţiile dintre Teheran şi Occident fiind în plus îngreunate de problema rachetelor.

Administraţia Trump a decis retragerea SUA din acordul internaţional din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică şi a reinstituit sancţiuni drastice vizând economia iraniană. Numeroşi observatori consideră că această strategie este o încercare de a determina o schimbare de regim, dar Washingtonul dă asigurări că nu are în vedere decât o "schimbare de atitudine a regimului".

SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice din 1980.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img