vineri, 29 martie, 2024

ANM: Vreme variabila si probabilitate de aparitie a ploilor

Distribuie:

Publicat:

Regimul termic prognozat pentru urmatoarele doua saptamani se anunta unul variabil, iar dupa data de 26 octombrie valorile termice vor scadea cu 6 – 7 grade Celsius, in timp ce probabilitatea de precipitatii se va mentine ridicata aproape in fiecare zi, la nivel national, releva prognoza de specialitate, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 24 octombrie – 6 noiembrie.

In Banat, in primele trei zile ale intervalului, vremea va fi calda, cu maxime de 19 — 20 de grade si minime de aproximativ 10 grade, in medie. Intre 26 si 28 octombrie, temperaturile vor scadea, spre medii de 11 — 12 grade ziua si 4 grade noaptea. Ulterior, pana la sfarsitul lunii octombrie, vremea se va incalzi usor, iar maximele diurne vor atinge o medie de 15 grade. In prima saptamana din noiembrie nu vor fi variatii termice semnificative, temperaturile maxime se vor situa in jurul a 13 grade, iar cele minime se vor situa, in medie, in jurul a 5 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi ridicata pe 25 si 26 octombrie si, din nou, dupa data de 1 noiembrie. In rest, doar izolat si trecator va ploua slab.

In Crisana, temperaturile maxime vor scadea de la valori peste normalul perioadei, respectiv medii de 19 — 20 grade, ce se vor inregistra in primele doua zile, pana la valori in jurul a 11 grade, pe 27 si 28 noiembrie. Apoi, regimul termic diurn va marca o crestere usoara, spre medii ale temperaturilor maxime de 13 grade, in data de 31 octombrie, pentru ca, in prima saptamana din noiembrie, sa se mentina relativ constant, la o valoare medie de aproximativ 12 grade. Valorile termice nocturne, de 10 grade pe 25 si 26 octombrie, vor scadea apoi spre 3 — 4 grade pe 28 octombrie, iar in a doua saptamana nu vor mai avea variatii importante, ci se vor situa in jurul acestor valori.

Probabilitatea pentru ploi la nivel local va fi mai ridicata pe 25 — 26 octombrie si, din nou, dupa 1 noiembrie. In celelalte zile ale intervalului de prognoza doar izolat si trecator va fi posibil sa ploua slab.

Totodata, vremea relativ calda de la inceputul intervalului, cand se va inregistra o medie regionala a temperaturilor maxime de 16 grade, va intra intr-un proces de racire care va determina scaderea cu 6 — 7 grade a valorilor termice diurne, astfel incat, in intervalul 27 — 30 octombrie, acestea vor fi de aproximativ 9 grade. Ulterior, valorile termice vor creste usor, iar intre 31 octombrie si 6 noiembrie se vor mentine in jurul a 10 — 11 grade, fara variatii importante. Primele nopti vor fi relativ calde, caracterizate de temperaturi minime ce se vor situa in jurul unei valori medii de 5 — 6 grade, iar apoi, in intervalul 28 octombrie — 6 noiembrie, vor fi de aproximativ doua grade Celsius, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea pentru precipitatii se va mentine ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar ploi pe arii extinse si izolat mai insemnate cantitativ se vor semnala in jurul datei de 26 octombrie.

In Maramures, temperaturile maxime vor scadea, de la valori peste normalul perioadei in primele zile, cand se vor inregistra valori termice diurne de 17 grade, in medie, spre 10 grade pe 28 octombrie. Dupa aceasta data, nu vor mai fi variatii importante de temperatura, media regionala urmand a se mentine la 10 — 11 grade pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime vor marca si ele o scadere, de la 8 grade pe 25 si 26 octombrie, spre 3 grade Celsius, in intervalul 28 octombrie — 6 noiembrie. In perioada de doua saptamani a prognozei va ploua in fiecare zi pe arii relativ extinse, cu exceptia zilei de 27 octombrie cand probabilitatea de ploaie va fi redusa.

De asemenea, pana in jurul datei de 28 octombrie, vremea va fi rece pentru aceasta perioada, cu o medie a valorilor maxime de 8 — 10 grade si minime ce vor scadea spre doua grade Celsius. Dupa aceasta data, valorile termice diurne vor creste usor si treptat si se vor mentine in jurul a 10 — 12 grade Celsius, iar minimele nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in jurul valorii de 3 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in primele zile ale intervalului, insa cantitati mai insemnate se vor inregistra in jurul datei de 26 octombrie. Ploi vor mai fi posibile in 29 octombrie si dupa data de 2 noiembrie.

In Dobrogea, pana in jurul datei de 28 octombrie, vremea va fi usor mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada, cu o medie a valorilor maxime de 10 — 12 grade si minime tot mai scazute, respectiv o medie regionala de 4 — 7 grade. Ulterior, se va produce o incalzire usoara, astfel incat la inceput de noiembrie se pot inregistra maxime in jurul valorii de 15 grade si minime, in medie, de 7 — 8 grade. Vor fi ploi in zilele de 26 si 27 octombrie, cand sunt posibile si cantitati mai insemnate si cu o probabilitate in crestere si dupa data de 3 noiembrie.

In Muntenia, valorile termice diurne vor scadea de la o zi la alta, astfel incat vremea va fi rece pentru aceasta perioada, cu o medie regionala ce se va situa in jurul valorii de 10 — 12 grade. Spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, temperaturile maxime vor marca o crestere si se vor apropia de mediile climatologice ale perioadei, respectiv o medie a acestora de 14 — 15 grade Celsius. Minimele termice vor scadea treptat pe parcursul primei saptamani, de la valori medii in jur de 9 grade in noaptea de 25 octombrie, pana la o medie de 3 — 4 grade in noaptea de 30 noiembrie, apoi vor mai creste usor, spre medii de 5 grade. Probabilitatea pentru precipitatii se va mentine ridicata in intervalele 24 — 26 octombrie, respectiv 2 — 6 noiembrie, dar ploi pe arii extinse si izolat mai insemnate cantitativ se vor semnala in jurul datei de 26 octombrie.

In Oltenia, regimul termic va scadea treptat in primele cinci zile ale intervalului de prognoza, de la o medie regionala a temperaturii maxime de 14 grade, pana spre 10 — 11 grade, caracterizand o vreme rece pentru ultima decada a lunii octombrie. Sfarsitul primei saptamani va aduce o crestere a valorilor termice diurne, care vor oscila pana spre sfarsitul intervalului in jurul a 12 — 14 grade. Minimele termice vor pleca de la valori medii de 9 grade si vor scadea pana spre 3 — 4 grade Celsius, in noaptea de 30 octombrie, apoi vor mai creste usor, spre medii de 4 — 5 grade. In intervalele 24 — 26 octombrie si 2 — 6 noiembrie, probabilitatea pentru precipitatii se va mentine ridicata. Cantitati mai insemnate se vor semnala in jurul datei de 26 octombrie.

La munte, intervalul va debuta cu o vreme calda pentru aceasta data, cu maxime in jurul valorii de 10 grade si minime pozitive de doua pana la 4 grade Celsius. In perioada 27 — 29 octombrie temperatura va scadea, spre medii ale valorilor maxime de numai doua — trei grade Celsius si minime in jur de—4 grade. Un nou proces de incalzire usoara va debuta spre sfarsitul lunii octombrie, astfel incat media valorilor maxime va fi de 4 — 6 grade, iar a celor minime se va situa in jurul valorii de zero grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in zilele de 25, 26 si 29 octombrie si dupa data de 2 noiembrie. Vor fi ploi, dar in zona mai inalta acestea se vor transforma in lapovita si ninsoare.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img