vineri, 19 aprilie, 2024

ANOFM: Masuri de stimulare a ocuparii mai atractive pentru someri si angajatori, din decembrie

Distribuie:

Publicat:

Masurile de stimulare a ocuparii vor fi mai atractive pentru cele doua categorii de beneficiari ai serviciilor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM): persoane aflate in cautarea unui loc de munca si angajatori, incepand cu luna decembrie, potrivit unui comunicat al institutiei.

 ANOFM precizeaza ca prin modificarile aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si al ocuparii fortei de munca sunt introduse noi servicii acordate somerilor, creste cuantumul primelor de mobilitate si se modifica modalitatea de acordare a acestora, este introdusa prima de activare si cresc subventiile acordate agentilor economici pentru angajarea somerilor.

In categoria primelor de mobilitate se incadreaza prima de instalare si prima de incadrare. Prima de instalare se va acorda persoanelor inregistrate ca someri care se incadreaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de cea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia.

Prima de instalare se va acorda in doua transe (50% data instalarii si 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferentiat astfel: 12.500 lei pentru somerii care se incadreaza in munca, intr-o alta localitate si isi schimba domiciliul sau resedinta; 15.500 lei pentru somerii care sunt insotiti de membrii familiei care isi schimba domiciliul; in cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi 3.500 lei.

Persoanele care au locuinta asigurata sau cheltuielile de cazare sunt suportate de angajator primesc prima de instalare intr-o singura transa la data instalarii. Prima de instalare se acorda si persoanelor de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 luni, in cuantumurile si cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

ANOFM precizeaza ca prima de incadrare se va acorda lunar, pentru o perioada de 12 luni, somerilor inregistrati care se angajeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil sau resedinta. Cuantumul primei de incadrare se calculeaza in functie de numarul de kilometri (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) proportional cu numarul de zile in care isi desfasoara efectiv activitatea la angajator.

Primele de mobilitate (prima de incadrare si prima de instalare) se acorda persoanelor somere care au domiciliul/resedinta sau isi stabilesc noul domiciliu/resedinta in zonele prevazute in Planul National de Mobilitate. Acesta se aproba si se actualizeaza prin hotarare de Guvern.

Planul de mobilitate va include comunitatile marginalizate cu grad 3 si 4 de saracie si arealele prioritare pentru dezvoltare asumate prin Memorandumul cu tema dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montana — Muntii Apuseni si comunitatile marginalizate din Moldova (Iasi si Vaslui).

Conform ANOFM, modificarile Legii nr. 76/2002 prevad introducerea primei de activare. Astfel, somerii inregistrati, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, pot primi o prima de activare de 500 de lei, neimpozabila, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni.

Totodata, incepand cu luna decembrie, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant (indiferent de nivel) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 900 lei. In cazul persoanelor cu dizabilitati subventia se acorda timp de 18 luni.

De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, persoane cu dizabilitati, someri de lunga durata, tineri NEET sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Angajatorii care incadreaza in munca, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 900 lei.

Toate aceste prevederi vor intra in vigoare in decembrie 2016, dupa aprobarea proiectului de Hotarare de Guvern pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Acest document se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familei si Protectiei Sociale, pana in data de 23 noiembrie 2016.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img