News Flash:

ANSVSA: Trebuie sa gasim solutii pentru a proteja Romania de pesta porcina africana

2 Martie 2016
1359 Vizualizari | 0 Comentarii
Trebuie gasite solutii pentru a proteja Romania de pesta porcina africana, care este la ora actuala foarte aproape de granita, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, la finalul discutiilor din Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor.

”Suntem la ora actuala o tara indemna de pesta porcina africana, dar este foarte aproape de granita Romaniei, in Ucraina, Speram sa gasim solutii ca sa nu ajunga in Romania. Avem deja niste masuri luate impreuna cu Ministerul Mediului pentru extractia porcilor mistreti care sunt principalii vectori ai pestei porcine africane si vom incerca in continuare sa luam toate masurile care ne stau in putinta ca sa evitam aparitia acestei boli pe teritoriul tarii noastre”, a spus Butaru.

In acest context, presedintele Comisiei de agricultura, Nini Sapunaru, a afirmat pericolul cel mai mare in cazul aparitiei acestei boli pe teritoriul Romaniei este unul economic pentru ca Romania nu va mai putea exporta carne de porc.

”Nu exista vaccin pentru pesta porcina africana, ea duce la moartea animalului insa nu avem probleme la populatiile de porci din crescatorii. Exista insa un risc din punct de vedere economic. De 8 ani nu am putut exporta porci vii pentru ca vaccinam pe pesta porcina clasica si acum cand ar trebui sa avem o situatie de respiro, sa rezistam la conditiile conflictuale si concurentiale din piata comuna... Noi nu suntem pe deplin in piata comuna, cel putin pe partea de porci vii, dar ganditi-va ca am putea exporta foarte bine pentru ca la ora actuala avem cel mai mic pret la porcii in viu din Uniunea Europeana, pe o piata pe care noi nu o acoperim decat 45%. Acesta este pericolul economic al pestei porcine africane, nu pentru sanatatea animalelor care se vand pe piata”, a spus Sapunaru. In opinia acestuia, una dintre masuri ar viza tinerea sub control a populatiei de mistreti de-a lungul Dunarii, care este de fapt principalul vector de raspandire a bolii.

”'Daca se face un cordon sanitar si se tine sub control populatia de mistreti de-a lungul Dunarii, la frontiere cu Ucraina si Moldova, eventual discutii cu medicii veterinari din Republica Moldova pentru a face niste controale preventive, cred ca s-ar rezolva problema mult mai bine”, a explicat Nini Sapunaru.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1013 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044164 (s)