News Flash:

"Anti-eroi” din cele mai importante epoci istorice

15 August 2015
2069 Vizualizari | 0 Comentarii
Antichitate
 
Herodot il mentioneaza pe grecul Ephialtes, fiul lui Eurydemus din Malis. In batalia de la Termopile, din 480 i.Ch., cand s-au confruntat grecii lui Leonidas cu superarmata persilor condusa de Xerxes cel Mare, Ephialtes s-a lasat ademenit de o recompensa a persilor si le-a aratat o poteca strategica din munti, pentru a cadea in spatele grecilor. Asa s-a si intamplat. Dar Ephialtes nu si-a primit „darul”, intrucat persii au fost invinsi la Salamina. Tradatorul a fost ucis zece ani mai tarziu, din alte motive.

La fel de celebru este Gaius Caius Longinus, senator roman, liderul complotului ucigas impotriva lui Iulius Caesar. El a fost instigatorul grupului de asasini condusi de cumnatul sau, Marcus Iunius Brutus. La idele lui martie (ziua de 15) anul 44 i.Ch., Longinus i-a dat prima lovitura in piept lui Caesar. Doi ani mai tarziu, el i-a ordonat lui Pindarus sa-l ucida.

Evul Mediu

„Complotul prafului de pusca”, cel care viza uciderea regelui Angliei James I si a liderilor aristocratiei anglicane (protestante), s-a desfasurat in anul 1605, la 5 noiembrie. Principalul „actor” a tradarii a fost Guy Fawkes, catolic inversunat care lupta impotriva discriminarii coreligionarilor sai. El a ascuns 43 de butoaie cu praf de pusca in subsolul Parlamentului din Londra. Acestea au fost descoperite intamplator si Fawkes a fost executat.

Epoca moderna

Wang Jingwei a fost un politician important din China, cu vederi de stanga, membru al Kuomitang (Partidul Nationalist Chinez – PNC). El s-a angajat intr-o lupta politica cu Chiang-Kai Sheng, pentru conducerea PNC. A pierdut si apoi, in confruntarea cu japonezii, a trecut de partea dusmanului. Japonezii l-au pus in fruntea unui stat-marioneta la Nanjing, in 1940. A murit in urma unui atentat, in 1944. El este privit acum ca un „tradator al Razboiului de rezistenta”.

Vidkun Quisling a fost un politician norvegian care a preluat puterea in tara sa sprijinit de ocupantii nazisti. La 9 aprilie 1940 s-a desfasurat invazia germana in Norvegia, iar Quisling a fost pus presedinte al Consiliului de ministri, obedient lui Hitler si adept al „Solutiei finale” (genocid impotriva evreilor). El a fost executat in 1945.

Razboiul Rece

Mordechai Vanunu a fost un specialist in industria nucleara israeliana, nascut in 1954. Provine dintr-o familie de evrei ortodocsi si s-a nascut la Marrakesh, Maroc. Dupa ce a absolvit Tel Aviv University, el a fost angajat la Negev Nuclear Research Center. Treptat, vederile lui politice au evoluat spre o atitudine de condamnare a armelor nucleare. A devenit crestin, adept al cultului anglican din Australia si a dezvaluit presei engleze detalii din programul nuclear israelian. A fost condamnat la 18 ani de inchisoare.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1026 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037667 (s)