sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Anticorpii de la lama ar putea fi folositi pentru a ajuta la combaterea Covid-19

Distribuie:

Publicat:

Anticorpii de la lama, folositi la combaterea Covid-19. Gasirea unui tratament eficient pentru COVID-19 a determinat o echipă de cercetători să găsească un aliat improbabil pentru munca lor: o llama numită Winter. Echipa – de la Universitatea din Texas, Austin, Institutele Naționale de Sănătate și Universitatea Gent din Belgia – vor raporta concluziile lor despre o posibilă cale de tratament pentru noul coronavirus, care implică lama, pe 5 mai, în revista Cell. În prezent, lucrarea este disponibilă online ca o „pre-dovadă”, ceea ce înseamnă că este inca revizuită, fiind în curs de formatare finală.

Membrii echipei care a cartografiat prima proteină spike a SARS-CoV-2 au creat acum un nou anticorp care se leagă de această proteină cheie și îl împiedică să infecteze celulele. Dacă se dovedește un succes în studiile viitoare, acest lucru ar putea deveni un mod eficient de a proteja oamenii de boala Covid-19.

În 2016, cercetătorii au injectat unei lame in varsta de 9 luni, numita Winter, proteine ​​spike stabilizate din două coronavirusuri anterioare: SARS-CoV-1 și MERS-CoV, într-un proces similar cu vaccinarea umană. Așa cum vedem la oameni, acest lucru a declanșat sistemul imunitar al lamei sa produca anticorpi împotriva infecției. Astfel, cercetatorii au descoperit unul special, numit VHH-72, care s-a dovedit a fi eficient în prevenirea virusurilor care afișează proteine ​​spike.

Când a apărut SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, iar echipa s-a întrebat dacă anticorpul VHH s-ar putea dovedi eficient și împotriva acestui nou coronavirus.

Anticorpii de la lama, folositi la combaterea Covid-19

De unul singur, anticorpul a fost slab legat de proteina spike a SARS-CoV-2, cu toate acestea, prin realizarea a două copii ale anticorpului VHH-72, cercetătorii au produs un nou anticorp care ar putea neutraliza eficient SARS-CoV-2.

„Acesta este unul dintre primii anticorpi cunoscuți pentru a neutraliza SARS-CoV-2”, a declarat Jason McLellan, profesor asociat de biociențe moleculare la UT Austin, potrivit IFLScience.

Echipa se pregătește acum să efectueze studii preclinice la animale, cum ar fi hamsterii sau primatele neumane, cu speranțele testării următoare la om. Scopul este de a dezvolta un tratament care ar ajuta oamenii la scurt timp după infecția cu virusul.

„Vaccinurile trebuie administrate cu o lună sau două înainte de infecție pentru a oferi protecție”, a explicat McLellan. „Cu terapiile de anticorpi, imediat după tratament, oamenii sunt protejati. Anticorpii ar putea fi, de asemenea, folosiți pentru a trata pe cineva care este deja bolnav pentru a diminua severitatea bolii.

Daniel Wrapp, un student absolvent în laboratorul lui McLellan și co-autorul primului articol, a spus că anticorpul „ar fi probabil să fie administrat prin injecție”. O metodă alternativă ar putea fi nebulizarea anticorpilor și eliberarea lor printr-un inhalator. Mărimea mai mică a anticorpilor lama ar putea face, de asemenea, acest transport o posibilitate viabilă, însă, după cum a spus Wrapp pentru IFLScience, „această abordare nu a fost testată pentru un potențial terapeutic”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img