marți, 19 martie, 2024

Antony Blinken indeamna israelienii si palestinienii ‘sa protejeze civilii si mai ales copiii’ in conflictul israeliano-palestinian

Distribuie:

Publicat:

Secretarul de Stat american Antony Blinken îndeamnă luni israelienii şi palestinienii ”să protejeze civilii şi mai ales copiii” şi reafirmă că statul evreu are, ”în calitate de democraţie”, o ”datorie specială” în acest sens, relatează AFP.

Statele Unite vor să practice o ”diplomaţie activă” cu scopul de a pune capăt violenţelor israeliano-palestiniene, care durează de o săptămână, anunţă el.

”Vom continua să practicăm o diplomaţie activă, pentru a pune capăt acestui ciclu al violenţei” şi ”suntem pregătiţi să ne oferim susţinerea, dacă părţile vor să ajungă la un armistiţiu”, a anunat el într-o vizită la Copenhaga.

Statele Unite cer ca Israelul să le prezinte ”precizări” cu privire la ”justificarea” atacului aerian în care a distrus, sâmbătă, la Gaza, un imobil în care se aflau sedii ale unor publicaţii internaţionale, a anunţat Blinken.

Foarte prudent, el a declarat că nu a văzut, personal, eventuale informaţii împărtăşite de către autorităţile israeliene şi nu s-a pronunţat cu privire la legtimitatea acestui atac aerian, scrie News.ro.

”Mai general spus, asta înseamnă că, dacă este cu adevărat crucial, Israelul are o responsabilitate specială în problema protejării civililor în timp ce se apără, iar asta include în mod absolut jurnaliştii”, a subliniat el.

”ŢINTĂ PERFECT LEGITIMĂ”

Blinken face aceste declaraţii după ce premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a ameninţat duminică că această campanie militară israeliană în Fâşia Gaza are să mai dureze, în pofida mai multor tentative diplomatice de restabilire a calmului în regiune.

”Campania noastră împotriva unor organizaţii teroriste continuă cu toată forţa”, a anunţat el într-un discurs televizat.

”Acţionăm acum, atât timp cât este necesar, pentru a restabili calmul şi liniştea pentru voi, cetăţenii Israelului. Asta va lua timp”, a spus el.

Imobilul în care se aflau sedii ale unor instituţii media, la Gaza, distrus sâmbătă într-un atac aerian, era ”o ţintă perfect legitimă”, a apreciat Netanyahu.

El a precizat că-şi bazează spusele pe informaţii de la serviciile de informaţii.

În clădirea, în care se aflau sediile agenţiei americane de presă The Associated Press şi televiziunii Al-Jazeera, se afla şi ”un birou al informaţiilor organizaţiei teroriste palestiniene (…) care pregăteşte şi organizează atacuri teroriste împotriva civililor israeliani”, a declarat Netanyahu postului american CBS.

”Deci este o ţintă perfect legitimă”, a apreciat el.

Netanyahu anunţat că aceste informaţii au fost împărtăşite autorităţilor americane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img