vineri, 29 martie, 2024

Antreprenori de pe bancile liceelor. Planurile Ministerului Educatiei pentru elevi

Distribuie:

Publicat:

De anul viitor, anumite licee vor deveni si scoli de afaceri sau scoli antreprenoriale, cum le numeste Ministerul Educatiei. Elevii care vor sa-si deschida propria afacere vor urma cursuri speciale.

In prezent, la ora de educatie antreprenoriala adolescentii invata definitii pe de rost, iar practica le lipseste. Cursuri pentru viitorii manageri se fac doar in institutii private sau la facultate.

La doar 15 ani, Tudor si Daniel au pus deja bazele primei lor afaceri: vand brelocuri interactive celor care isi pierd obiectele.

Tudor Gures: „Avem si competitori, dar credem ca putem face mai bine, avem si niste preturi mai bune.”

La intocmirea planului de afaceri au muncit inca de anul trecut, dupa ce au participat la primele ore de educatie antreprenoriala, la o scoala privata, si au invatat notiunile de baza.

Daniel Mitoiu: „Mai intai sa facem un brainstorming pentru ideea noastra de afaceri, apoi un plan de actiuni, iar in momentul de fata trebuie sa dam comanda si sa creez produsul si sa-l vindem si sa ne facem site-ul.″

Scolile private detin monopolul invatamantului orientat catre antreprenoriat. Pe langa teorie, elevii au si doua ore de practica, unde studiaza afacerile de la stadiul de idee pana la…

Peter Barta, specialist in economie si bussines, profesor: „Modul in care pui la punct o echipa, de la cum administrezi un buget, de la cum strangi bani sa-ti pui ideea in aplicare. Aici avem sansa ca scoala sa beneficieze de expertiza unor profesori care au experienta practica de antreprenoriat.”

Astfel de ore se pare ca vor fi organizate si in scolile de stat din Romania, pentru ca Ministerul Educatiei vrea ca din toamna acestui an anumite licee sa poarte titulatura de „scoala antreprenoriala”; nu exista insa o metodologie in acest sens si nu stim nici ce profesori vor preda in aceste scoli sau care va fi progama. Scopul este: dezvoltarea spiritului de afaceri in randul elevilor – o tema buna, la care scoala romaneasca a pierdut startul de mult.

Acum, in scolile de stat exista o singura ora de educatie antreprenoriala pe saptamana in clasa a X-a si o ora de economie in clasa a XI-a. Insa cei care au trecut prin aceste materii si in prezent sunt studenti la ASE, de pilda, spun ca nu sunt suficiente.

Luzia Barsan, studenta ASE, 23 de ani: „In liceu am facut economie, dar foarte superficial. Nici macar notiuni de baza si programa scolara nu presupune ceva practic, o vizita intr-o firma, sa vezi cum stau lucrurile.″

Marius Ionescu: „Ar trebui sa predea antreprenori si nu profesori care au experienta si ar trebui sa faca vanzari negocieri digital marketing.″

Ministerul Educatiei vrea ca in doi ani si disciplina cultura civica, predata la clasa a VIII-a, sa fie transformata in educatie financiar-economica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img