sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Anul Nou vine cu scumpiri in lant. Produsele pentru care romanii vor plati mai mult

Distribuie:

Publicat:

Noul an aduce şi bune, şi rele pentru bugetul românilor.

De la 1 ianuarie, salariul minim pe economie va creşte cu 100 de lei net, şi chiar mai mult pentru angajaţii cu studii superioare şi cei din construcţii. Iar bugetarii se vor bucura şi ei de o nouă majorare salarială. Dar se vor scumpi carburanţii şi vor genera creşteri de preţuri în toată economia.

Peste 2 milioane de angajaţi din ţară, plătiţi cel mai prost din economie, vor avea lefurile majorate de la 1 ianuarie, pentru că salariul minim va creşte de la 1.900 de lei brut, cât e în prezent, la 2.080 de lei brut, adică un plus de 100 de lei pe net. Apar însă şi salarii minime diferenţiate.

Adrian Benta, specialist fiscal: ″2.350 de lei pentru cele cu studii superioare cu un an de vechime şi 3.000 de lei pentru cei din sectorul construcțiilor.″⁣

Şi bugetarii, exceptându-i pe cei din sectorul sanitar, vor avea o nouă mărire salarială – vor primi un sfert din diferenţă între salariul pe care îl vor avea în anul 2022 şi cel de acum. La aceste majorări, angajaţii de la stat vor primi şi indemnizaţii de hrană însemnând doua salarii minime pe economie.

În schimb, noul an aduce şi veşti proaste. Se scumpesc carburanţii, ţigările, dar şi băuturile alcoolice, pentru că se măresc accizele. Asta înseamnă că preţurile la pompa vor trece pragul de 5 lei, sub care au intrat de puţină vreme.

Specialiştii au calculat că litrul de benzină şi de motorină se va scumpi cu cel puţin 10 bani, asta înseamnă că pentru un plin vom plăti mai mult cu aproximativ 5 lei.

Adrian Benta, specialist fiscal: ”Totdeauna o creştere de accize pentru carburanţi ne va conduce la o creştere a preţurilor de la raft, suportate tot de populaţie. Persoanele în vârstă, la pensie, pentru care nu creşte punctul de pensie decât în septembrie, vor fi cele mai afectate.”

Alte majorări de preţuri ar putea veni de la companiile care, de la anul, vor plăti taxe noi sau majorate, cum e cazul băncilor şi al firmelor din energie. Pe de altă parte, autorităţile au impus o plafonare a tarifelor la gaze şi electricitate pe o perioadă de trei ani, începând cu aprilie 2019.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img