joi, 25 aprilie, 2024

Anunț de la Guvern! Cine își poate amâna ratele până la 9 luni

Distribuie:

Publicat:

Guvernanții au stabilit, ca măsură de ajutor pentru români, posibilitatea de a-și amâna ratele bancare până la 9 luni. Măsura face parte din programul Sprijin pentru România și intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2022. Ministrul Finanțelor a declarat, însă, că nu toți românii vor avea posibilitatea de a-și amâna ratele la bănci.

Amânarea ratelor la bănci nu este pentru toată lumea

Potrivit Ministrului Finanțelor, nu toată lumea care are credite la banca va putea beneficia de amânarea ratelor, ci doar românii care pot dovedi că le-au crescut veniturile cu 25%. De această facilitate vor beneficia atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice. Adrian Câciu a precizat că este o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor și că nu este o scutire, ci o amânare la plată.

Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor (…) Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar. Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă faţă de moratoriul din 2020 este creşterea cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor, a precizat Adrian Câciu.

Oficialul a precizat că principalul criteriu va fi creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut. În cazul companiilor va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi. Potrivit spuselor sale, practic costul lunar este afectat de preţurile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime.

Noi măsuri de ajutor pentru populație, de la 1 iulie 2022

Guvernul României a stabilit noi măsuri de ajutor pentru românii cu venituri mici. Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Este important de precizat că măsurile se vor aplica începând cu data de 1 iulie 2022.

Iată ce a stabilit coaliția de guvernare! Ca primă măsură menționăm amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

O altă măsură stabilită de către Executiv vizează acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

Tot Guvernul a hotărât, de la 1 iulie 2022, acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img