vineri, 29 martie, 2024

Anunț important de la Guvern! Se depun cererile pentru ajutoarele de încălzire

Distribuie:

Publicat:

Anunț important de la Guvern! Începând de luni, 3 octombrie 2022, se depun cererile pentru ajutoarele de încălzire. În fiecare an, în timpul sezonului rece, familiile cu venituri mici primesc un ajutor de la stat pentru a putea trece cu bine peste iarnă.

Se depun cererile pentru ajutoarele de încălzire

Începând de luni, 3 octombrie, cei care au nevoie de ajutoare de încălzire pot depune cererile la primăriile de care aparțin. Începând cu 1 noiembrie 2021, ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se acordă în acord cu prevederile unei noi legi, respectiv Legea consumatorului vulnerabil.

Pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile până în data de 15 octombrie.

Potrivit legii, ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

În situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează: începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective; începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20; începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Cine poate beneficia de ajutorul de încălzire

În primul rând trebuie menționat faptul că ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire, după cum urmează: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Cei care solicită ajutoare de încălzire trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure).

Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img