vineri, 19 aprilie, 2024

ANUNT! Bancile vor plati tariful de intabulare in cazul imobilelor date in plata

Distribuie:

Publicat:

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a transmis pe 21 octombrie Parlamentului Romaniei faptul ca, in cazul imobilelor care intra sub incidenta legii darii in plata, tariful de intabulare va fi platiti de catre viitorul proprietar (adica banca) si nu de catre debitor.

La solicitarea expresa a parlamentului, ANCPI a raspuns ca, in baza Ordinului nr. 39/2009 din 06/04/2009 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agentie si unitatile sale subordonate si a taxei de autorizare pentru persoanele care realizeaza lucrari de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei, in cazul debitorilor care apeleaza la legea darii in plata va fi aplicat articolul 1 aliniatul 2. Potrivit acestuia, „persoanele fizice si juridice care solicita prestarea serviciilor prevazute de prezentul ordin au obligatia de plata a tarifelor, cu exceptia situatiilor in care prin lege se prevede in mod expres exceptarea de la plata acestora”.

Astfel, la transferul catre banca a imobilului supus darii in plata tariful de intabulare trebuie platit de catre viitorul proprietar, adica de catre banca. Tariful de intabulare nu este considerat taxa notariala, ca atare nu va fi suportat de debitor la darea in plata. Tarifele de intabulare sunt cuprinse intre 400 si 1000 de lei. Celelalte facilitati de care se bucura debitorii care apeleaza la darea in plata sunt scutirea de la plata impozitului la transferul de proprietate si reducerea onorariilor notarilor cu 50%.

Maine Curtea Constitutionala va publica decizia cu privire la constitutionalitatea legii darii in plata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img