joi, 28 martie, 2024

ANUNT BOMBA despre CREDITELE ROMANILOR! Asa incepe!

Distribuie:

Publicat:

Potrivit statisticilor BNR privind clientii nebancari neguvernamentali, pentru prima data in ultimii cinci ani, volumul creditelor contractate de populatie (107,381 miliarde lei) a depasit volumul creditelor agentilor economici (105,52 miliarde lei). Cauzele se regasesc in scaderea productiei industriale si cresterea peste asteptari a creditului de consum, alimentat de asteptari de crestere a veniturilor viitoare pentru populatie.

Analistii economici sunt de parere ca avem de-a face cu o situatie temporara, sau ciclica, una care dovedeste pana la urma ca, „economia impinge creditul si nu invers, cum ar fi normal”, dupa cum explica Florin Citu. Daca analizam comportamentul de imprumut al populatiei si al agentilor economici constatam ca, din 2011 si pana in prezent, volumul creditelor pentru companii a fost mai mare decat cel pentru populatie.

Conditiile economice, volumul mai mare de neperformante acumulate de agentii economici, „perspectiva bancilor asupra pietei, lipsa proiectelor de investitii si chiar lipsa cererii de creditare din partea companiilor”, dupa cum spune analistul financiar Aurelian Dochia, sunt cateva din cauzele care au decelat an de an volumul imprumuturilor contractate de agentii economici, de la 116,57 miliarde de lei in februarie 2011, la 105,52 miliarde lei in februarie 2016.

„Chiar daca in 2015 s-a constatat o anumita imbunatatire a perspectivei companiilor, cererea de credite a continuat sa fie slaba, iar nivelul de neperformate al acestora este mai mare decat cel inregistrat de persoanele fizice”, precizeaza Dochia.

Creditul cu buletinul, din nou fitilul cresterii creditarii populatiei
In timp ce creditul pentru companii scade sau bate pasul pe loc, creditul catre populatie creste si nu asa cum ne-am fi asteptat bazandu-se pe creditul ipotecar, mai exact pe creditul Prima Casa, volumul imprumuturilor de consum a crescut cu 33% intr-un an (pe componenta de lei, pe cea in valuta a fost scadere).

Ceea ce este interesant este faptul ca, explozia creditului de consum pentru populatie coincide cu momentul reintroducerii creditului cu buletinul de catre o serie de banci, in baza unor protocoale cu Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

O alta cauza a cresterii creditarii persoanelor fizice se datoreaza si „relaxarii fiscale care a indus romanilor cu venituri medii senzatia ca in viitor le vor creste salariile si ca isi pot permite sa se indatoreze din nou”, dupa cum spune analistul economic Dragos Cabat.

Acesta subliniaza insa ca situatia economica externa nu este extraordinara, „ca in ultima vreme salariile au crescut mai mult decat productivitatea si ca asteptarile de mai bine s-ar putea sa nu se materializeze in viitorul apropiat”.

In ciuda avansului creditului de consum pentru populatie, la nivel macoreconomic, dinamica creditului neguvernamental este neglijabila si, asa cum anticipeaza Florin Citu, BNR nu va avea motive sa inceapa o politica monetara divergenta in regiune printr-o majorare a dobanzii cheie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img