vineri, 29 martie, 2024

Anunt bomba pentru foarte multi romani! Statul va oferi ajutoare lunare pentru plata facturilor

Distribuie:

Publicat:

Familiile sau persoanele singure cu venituri mici ar putea primi un ajutor lunar din partea autoritatilor locale pentru plata serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, dupa cum este stipulat intr-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) pentru dezbatere.

Propunerea privind acordarea unor ajutoare financiare pentru plata unor utilitati pentru anumite categorii de persoane se regaseste intr-un Proiect de Lege privind modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare 241/2006, proiect ce se afla inregistrat la MDRAP pentru dezbatere. Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa are nevoie de acordul Parlamentului, al sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial.

Mai exact, proiectul de act normativ prevede acordarea unui ajutor financiar familiilor sau persoanelor singure cu venituri scazute pentru plata serviciului de apa si canalizare. Ajutoarele se vor acorda in limita a 75 litri de apa/persoana/zi, apa uzata evacuata la reteaua de canalizare, iar sumele necesare acordarii acestor ajutoare vor proveni de la bugetul local.

Familiile sau persoanele singure care primesc ajutor social vor beneficia de un ajutor lunar care va acoperi cel putin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare. Venitul lunar al familiei se stabileste pe baza veniturilor tuturor membrilor acesteia din luna anterioara lunii in care s-a facut cererea pentru acordarea ajutorului lunar.

Limitele de venituri pana la care se acorda ajutorul lunar pentru plata apei si canalizarii sunt cele prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, respectiv 1,572 ISR in cazul familiilor si 2,164 ISR pentru persoanele singure. ISR este indicatorul social de referinta, iar in acest an are valoarea de 500 de lei, ceea ce inseamna ca limita veniturilor pentru familii va fi de 786 de lei, in timp ce pentru persoanele singure, limita venitului va fi de 1.082 de lei.

Valoarea ajutorului lunar pentru plata serviciilor de alimentare si modalitatea de decontare a acestuia se stabilesc printr-o hotarare a consiliului local, iar acordarea ajutorului se face prin dispozitia primarului, la solicitarea celor interesati.

Suplimentar, proiectul legislativ mai prevede si posibilitatea acordata persoanelor singure sau familiilor cu venituri mai mici decat salariul minim pe economie (1.900 de lei) de a deconta, partial sau chiar integral, costurile legate de bransarea sau racordarea la sistemul de alimentare cu apa si canalizare.

Atentie! Propunerea legislativa NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, aceasta trebuie adoptata de Parlament, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img