marți, 19 martie, 2024

Anunt CUTREMURATOR: Euro ar putea sa dispara peste 10 ani

Distribuie:

Publicat:

Moneda euro ar putea sa dispara peste 10 ani, daca Parisul si Berlinul nu vor reusi sa consolideze moneda unica, a declarat, ieri, Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidentiale din Franta, adaugand ca actualul sistem este unul care favorizeaza Germania pe seama statelor membre mai slabe, transmite Reuters.

“Adevarul este ca trebuie sa recunoastem cu totii ca euro este incomplet si ca nu poate supravietui fara reforme majore”, a spus Macron, care pana anul trecut a fost ministru al Economiei in guvernul presedintelui socialist Francois Hollande, intr-un discurs la Universitatea Humboldt din Berlin, scrie agerpres.ro.

“Euro nu a furnizat Europei o suveranitate internationala deplina in raport cu dolarul. Nu a furnizat Europei o convergenta naturala intre diferitele state membre”, a adaugat Macron.

In opinia acestuia, Franta trebuie sa implementeze reforme pe piata muncii si sa restructureze sistemul de educatie, in timp ce Germania trebuie sa accepte ca mai multe investitii, in loc de austeritate, care pot stimula cresterea economica in zona euro.

“Disfunctionalitatea monedei euro este un lucru bun pentru Germania”, a mai spus Macron, adaugand ca lipsa increderii intre Franta si Germania blocheaza o serie de reforme majore care ar creste solidaritatea intre statele membre ale zonei euro.

“Mentinerea status quo-ului este echivalenta cu dezmembrarea euro peste 10 ani”, a apreciat fostul ministru francez al Economiei.

Emmanuel Macron a propus crearea unui buget al zonei euro pentru finantarea investitiilor orientate spre crestere si acordarea de asistenta financiara pentru statele membre cu dificultati. Insa, aceste idei sunt respinse vehement de cancelarul german Angela Merkel si ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, care trebuie sa tina cont de rezistenta germanilor fata de acordarea de ajutoare Greciei.

Macron, 39 de ani, a castigat teren in cele mai recente sondaje de opinie care il claseaza pe locul trei in preferintele electoratului, dupa candidatul conservator Francois Fillon si liderul extremei drepte Marine Le Pen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img