vineri, 19 aprilie, 2024

Anunt de ultima ora facut de Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, a declarat pentru MEDIAFAX ca vrea sa urgenteze operatiile de transplant pulmonar in tara, acestea urmand sa se faca la centrul Sfanta Maria din Bucuresti daca verificarile vor arata ca centrul este pregatit.
“Odata acreditat acest centru, va ramane acreditat. Raportul va fi gata cat mai curand posibil, nu poate trena. La Viena sunt cinci pacienti pe lista de asteptare si ne ocupam de cautarea unei solutii. Vrem sa grabim operatiile de transplant in tara, aproape sigur la Sfanta Maria, si pana atunci, sa avem un backup in alte centre din apropiere, din Europa. Se va confirma ca toate lucrurile de la Sfanta Maria sunt in regula. In mod clar, transplantul pulmonar trebuie facut cat mai curand in Romania. Cel mai avansat centru este cel de la Sfanta Maria, deci concluziile sunt simple. Sigur, ar fi de dorit sa existe doua centre sa aiba si pacientul de unde alege”, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Agentiei Nationale de Transplant (ANT), Radu Deac.
Dupa o intalnire pe care a avut-o, miercuri, cu primarul general al Capitalei, ministrul Sanatatii, Florin Bodog, a anuntat ca va cere ANT sa faca verificari la centrul Sfanta Maria, pentru a stabili daca se pot efectua operatii de transplant pulmonar.
“Am dispus ca Agentia Nationala de Transplant sa efectueze un control la spitalul Sfanta Maria in vederea evaluarii situatiei la momentul de fata pentru a putea sa ia o decizie in cunostinta de cauza si imi vor da un raport. La Sfanta Maria nu vorbesc de o reacreditare. Directia medicala a spitalelor din Bucuresti mi-a facut o solicitare de a verifica exact conditiile existente la momentul de fata in vederea includerii sau nu in programul de transplant. In functie de raportul ANT, daca va fi cazul, voi trimite si corpul de control. Se vor verifica toate standardele pe care trebuie sa le indeplineasca o clinica in vederea transplantului. Dansii au o grila de evaluare care cuprinde absolut tot, dotare, curcuite, specialisti. Acea acreditare s-a dat in urma cu un an, stim ca acolo nu s-a facut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a conditiilor”, a declarat ministrul dupa intalnirea cu Gabriela Firea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img