miercuri, 24 aprilie, 2024

Anunt OFICIAL! Ce a stabilit ASF privind politele RCA. Toti soferii trebuie sa stie aceste lucruri

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta de miercuri, valoarea factorului ”N”, asa cum a fost stabilita de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), in conformitate cu Procedura privind gestionarea asiguratilor RCA cu risc ridicat, potrivit unui comunicat al autoritatii.

“In urma aplicarii de catre BAAR a celor doua metode descrise in Procedura privind gestionarea de catre BAAR a asiguratilor RCA cu risc ridicat, a rezultat o valoare a Factorului N de 1,3593, prin rotunjire rezultand o valoare finala a Factorului N de 1,36”, se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, valoarea factorului “N” de 1,36 arata ca o persoana care primeste de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% fata de tariful de referinta aferent segmentului de risc din care face parte, este incadrata in categoria asiguratilor cu risc ridicat si poate sa solicite BAAR o oferta pentru incheierea unui contract RCA. Asiguratii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o oferta al carei pret va fi calculat prin inmultirea tarifului de referinta cu 1,36 si cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus.

BAAR a utilizat in calculul factorului “N” datele anonimizate (rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinta) transmise de ASF, respectiv prima de risc la nivelul fiecarui asigurator RCA, precum si prima de risc din tariful de referinta, pentru fiecare segment de risc utilizat in raportul privind determinarea tarifelor de referinta pentru asigurarea RCA, si primele comerciale practicate efectiv pentru asigurarile RCA de catre asiguratorii RCA, aferente politelor RCA cu durata de 1, 6 si 12 luni si care au avut cel putin o zi de valabilitate in anul 2016. Valorile primelor comerciale aferente politelor cu durata sub-anuala au fost transformate in valori echivalente unor prime anuale. De asemenea, valoarea tuturor primelor aferente politelor selectate care au fost incadrate in alte clase de Bonus-Malus decat B0 au fost transformate in valoarea echivalenta pentru o polita similara din clasa B0 prin impartire la coeficientul specific de Bonus-Malus aferent clasei in care a fost incadrata polita respectiva.

BAAR va publica valoarea “factorului N” pe pagina de Internet proprie, prin link pozitionat vizibil in pagina de start, in termen de maxim doua zile lucratoare de la data aprobarii de catre ASF.

In perioada urmatoare ASF, BAAR si asiguratori RCA vor efectua analize periodice de impact, pe datele concrete, reale generate de piata RCA, in vederea evaluarii impactului efectiv asupra asiguratilor, asupra activitatii BAAR si asupra functionarii normale a pietei asigurarilor auto obligatorii.

La inceputul acestei luni, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat Procedura privind gestionarea de catre BAAR a asiguratilor RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie.

Conform sursei citate, procedura privind gestionarea de catre BAAR a asiguratilor cu risc ridicat a fost avizata de Adunarea Generala a BAAR si cuprinde urmatoarele activitati: Organizarea structurilor BAAR care au atributii in gestionarea asigurarilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat; modul de determinare si publicare al factorului ,,N’; modalitatea de determinare a tarifului de prima propus de BAAR pentru asiguratii cu risc ridicat; modalitatea formularii ofertei de catre BAAR, continand propunerea de tarif de prima RCA; modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei si alocarea contractului de asigurare unui asigurator RCA, conform comunicatului ASF.

In document se mai arata ca modul de determinare al factorului “N” este principala prevedere a procedurii, iar BAAR va utiliza factorul “N”.

In sedinta din 9 august, Consiliul ASF a mai avizat Proiectul de lege privind pietele de instrumente financiare; Proiectul de regulament privind autorizarea si functionarea depozitarilor centrali; Regulamentul pentru modificarea Regulamentului Autoritatii de Supraveghere Financiara nr.16/2014 privind veniturile ASF si publicarea acestuia in Monitorul Oficial, Partea I, si pe site-ul ASF; Proiectul normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat; Proiectul normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative; Proiectul normei privind modificarea si completarea Normei nr. 15/2009 privind operatiunile de incasari si plati efectuate prin conturile fondului de pensii administrat privat; Proiectul normei privind modificarea si completarea Normei nr. 18/2009 privind operatiunile de incasari si plati efectuate prin conturile fondului de pensii facultative; Norma pentru modificarea Normei nr. 2/2013 privind calculul actuarial al contributiei anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img