marți, 19 martie, 2024

Anxietatea poate fi o manifestare timpurie a maladiei Alzheimer

Distribuie:

Publicat:

Simptomele de anxietate pot fi primele semne de avertizare a instalarii bolii Alzheimer, cu multi ani inainte ca disfunctia cognitiva sa devina evidenta, conform cercetatorilor de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts.

„In loc sa analizam depresia ca un tot unitar, ne-am uitat la simptome specifice precum anxietatea”, a precizat Nancy Donovan, psihiatru si autoarea studiului. „Atunci cand am comparat cu alte simptome de depresie, precum tristetea si pierderea interesului, simptomele de anxietate au crescut odata cu timpul la cei cu niveluri mai ridicate de amyloid beta in creier”.

Amyloid beta este o proteina care a fost asociata cu boala Alzheimer in numeroase studii. Aceste molecule apar grupate si formeaza bariere care intrerup comunicarea dintre neuroni, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. Aceasta intrerupere este cel mai probabil responsabila pentru aparitia bolii Alzheimer, dar poate fi, de asemenea, implicata in faza pre-clinica a conditiei, chiar si cu 10 ani inainte de diagnosticarea bolii.

Donovan si colegii sai au analizat datele Harvard Ageing Brain Study, un studiu care a avut loc pe o perioada de cinci ani asupra a 270 de femei si barbati sanatosi cu varstele cuprinse intre 62 si 90 de ani, astfel gasind niveluri ridicate de amyloid beta asociate cu simptome de anxietate ridicate.

„Acest lucru sugereaza ca simptomele de anxietate pot fi o manifestare a bolii Alzheimer inainte de instalarea conditiei cognitive”, adauga Donovan. „Daca studiile viitoare vor arata ca anxietatea este un indicator timpuriu, poate fi important nu numai pentru identificarea persoanelor la care se poate instala boala Alzheimer, dar si pentru tratarea conditiei si eventual eliminarea din fasa a acesteia”.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img