miercuri, 24 aprilie, 2024

Apa a fost restricţionată în aproape 300 de localităţi din România

Distribuie:

Publicat:

Anul acesta, cantitățile de precipitații care au căzut pe teritoriul României sunt foarte foarte scăzute. Administrația Națională Apele Române a anunţat că 274 de localități din 18 județe sunt alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, iar 384 localități din 13 județe sunt alimentate restricționat din foraje și fântâni.

Administrația Națională „Apele Române” transmitea, zilele trecute, printr-un comunicat, că principalele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică) sunt pline în proporție de 80%.

Apa a fost restricţionată în aproape 300 de localităţi din România

Administrația Națională Apele Române a anunţat că 274 de localități din 18 județe sunt alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, iar 384 localități din 13 județe sunt alimentate restricționat din foraje și fântâni.

"Estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național), vom reuși, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă, să menținem un coeficient de umplere de peste 70%", se arată într-un comunicat al ANAR.

274 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad funcționează în regim restricționat. Cele mai multe localități alimentate restricționat sunt în județele din Moldova. În 384 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj sunt fântâni secate parțial.

Apele Dunării au secat atât de mult încât se văd rămășițele vapoarelor din Al Doilea Război Mondial

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în jurul valorii de 1900 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii iulie, de 5350 mc/s. Acesta va fi staționar pentru următoarele zile, apoi într-o ușoară scădere ajungând în data de 1 august în jurul valorii de 1850 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, scrie antena3.ro.

„Trecem acum printr-un moment destul de dificil. Nu ne așteptam la un astfel de fenomen care să se manifeste chiar la începutul verii. În această perioadă, în luna iunie, în mare parte ar fi trebuit să avem o scurgere bogată pe râurile din țară și inclusiv pe fluviul Dunărea. Această scurgere bogată trebuia să fie generată de o cantitate destul de mare de precipitații care să fi căzut inițial în timpul iernii și ulterior acum la începutul verii. (…) Toți acești factori, inclusiv factorul uman, care își pune amprenta prin prelevări de apă, prin tot felul de derivații, duc la scăderea debitelor râurilor și inclusiv al fluviului Dunărea. (…)Î n următoarea perioadă lucrurile nu se vor remedia, chiar dacă vom avea cantități importante de precipitații. Vor mai dura câteva luni până când această prânză freatică se va reîncărca”, a declarat Ionuț Minea, potrivit digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img