joi, 28 martie, 2024

Apelul unui europarlamentar roman catre Mark Zuckerberg: ”Este responsabilitatea dumneavoastra”

Distribuie:

Publicat:

Europaramentarul Claudia Tapardel a transmis, astazi, un semnal de alarma catre fondatorul celei mai accesate retele de social media, Mark Zuckerberg. Claudia Tapardel a transmis o scrisoare deschisa in care atrage atentia asupra consecintelor nefaste privind incalcarea grava a securitatii datelor celor care acceseaza Facebook. Europarlamentarul roman a mai atras atentia si asupra fenomenului care este din ce in ce mai intalnit, livestreming-ul pe Facebook in timpul sofatului. Romanca a subliniat faptul ca datoria lui Mark Zuckerberg este de a-si asuma responsabilitatea protejarii, atat a datelor personalke, dar si viata privata a celor 2 miliarde de utilizatori.

„In calitate de legislator european, cred cu tarie ca, in contextul evenimentelor politice recente, cum ar fi cresterea extremismului si scandalul Cambridge Analytica, firma britanica care a colectat – in mod ilegal – datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook, influentand in final optiunile de vot ale alegatorilor din SUA, este datoria mea sa va atrag atentia asupra consecintelor grave ale incalcarilor utilizarii datelor cu caracter personal. Sunt ferm convinsa ca, in calitate de fondator si CEO al Facebook, este responsabilitatea dumneavoastra de a proteja securitatea utilizatorilor si viata personala a acestora. In acest sens, ma bazez pe sprijinul dumneavoastra in ceea ce priveste luarea masurilor necesare pentru a asigura un nivel de transparenta mai ridicat si o protectie adecvata a datelor personale ale utilizatorilor.” a adaugat eurodeputatul Claudia Tapardel.

Europarlamentarul atrage atentia ca, un subiect extrem de delicat, este livestraming-ul de pe reteaua de socializare. Din ce in ce mai multi utilizatori emit live, pe Facebook, chiar in timp ce conduc, iar acest lucru poate avea consecinte grave asupra sigurantei rutiere. Acest lucru duce la producerea a numeroaselor accidente rutiere datorita faptului ca, soferii devin din ce in ce mai neatenti la condus, atunci cand emit live. 

In acest context, eurodeputatul a evidentiat in cadrul scrisorii oficiale  accidentul tragic care a avut loc la sfarsitul lunii mai pe o autostrada din Ungaria, in care noua pasageri romani si-au pierdut viata in timp ce soferul microbuzului inregistra live pe Facebook. Astfel, 16 copii au ramas orfani. Ca raspuns la o astfel de consecinta negativa a live streaming-ului pe Facebook, postul TV Antena 1, in parteneriat cu Politia Romana, a lansat petitia: "STOP live pe Facebook la volan! Da like vietii!", un demers care isi propune sa responsabilizeze si sa diminueze cazuri precum cel intamplat pe autostrada din Ungaria. Eurodeputatul Claudia Tapardel sustine aceasta petitie si a solicitat companiei Facebook sprijin in realizarea unei monitorizari eficiente si mai rapide asupra raportarii live-urilor la volan. De asemenea, este important ca Facebook-ul sa initieze campanii de constientizare si de informare publica in acest sens, luand in considerare petitia mentionata mai sus.

Bilant cutremurator! 9 romani au murit pe loc, 35 de copii au ramas orfani

„In calitate de membru al Comisiei pentru Transporturi din Parlamentul European si fiind profund marcata de aceasta tragedie, sustin pe deplin aceasta petitie pe care am semnat-o impreuna cu doi colegi proeminenti din cadrul Comisiei – doamna Inés Ayala Sender si domnul Bogusław Liberadzki, vicepresedintele Parlamentului European. Este clar ca live streaming-ul reprezinta o amenintare majora pentru siguranta rutiera si acest subiect merita atentia corespunzatoare. In acest context, speram ca Facebook va oferi sprijinul necesar pentru a dezvolta modalitati mai rapide de a raporta imediat live-urile in timpul sofatului, cu scopul de a evita orice fel de actiuni care pun in pericol sanatatea si integritatea fizica a utilizatorilor de retele sociale.” a subliniat europarlamentarul.

In incheiere, eurodeputatul Claudia Tapardel a accentuat importanta unei abordari eficiente pe care compania Facebook va fi nevoita sa o adopte in legatura cu aceasta problema. Astfel, este nevoie ca orice companie, inclusiv Facebook, sa isi asume responsabilitatea sociala si etica fata de utilizatorii sai si fata de comunitatea globala.

„In calitate de reprezentant al Romaniei in Parlamentul EuropeanIn calitate de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European, dar si de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul in siguranta In calitate de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European, dar si de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul in sigurantaIn calitate de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European, dar si de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul in sigurantaIn calitate de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European, dar si de membru al Comisiei TRAN, am promovat mereu transportul in siguranta, dar si de membru al Comisiei TRAN, am sustinut intotdeauna demersurile legislative pentru asigurarea sigurantei rutiere in Europa. Consider ca Facebook-ul ar trebui sa actioneze proactiv si sa ia masuri concrete, care sa asigure o raportare mai rapida a actiunilor iresponsabile de live streaming, care pun in pericol siguranta si viata persoanelor implicate in traficul rutier. Astept cu nerabdare sa vad masurile pe care Facebook intentioneaza sa le puna in aplicare pentru a contracara efectele negative ale tendintei de live streaming si sper ca Mark Zuckerberg va fi deschis unei colaborari in aceasta privinta.” a conchis europarlamentarul Claudia Tapardel.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img