sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Apetit scazut, iritabilitate, probleme de memorie? Ar putea fi vorba despre deficienta de hormonul fericirii

Distribuie:

Publicat:

Serotonina este un neurotransmițător puternic responsabil pentru unele dintre cele mai importante funcții ale corpului. Deși se cunoaște că serotonina este responsabilă pentru starea de bine a minții, este important să știi că serotonina joacă un rol important și în echilibrarea ritmului circadian, a apetitului și a digestiei, printre altele.

Aproape 95% din serotonina din corp este produsă în tractul gastrointestinal, unde activitatea intestinală are loc. Restul de 5% este produsă la nivel cerebral, unde transmite semnale între celulele nervoase din creier. Deficiența de serotonină se produce atunci când corpul nu are suficientă activitate serotoninică. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive ce au în spate procese fizice și psihologice.

Simptome deficiență de serotonină

Deficiența de serotonină poate genera o gamă largă de simptome, atât fizice, cât și psihice.

Simptome psihice
Deficiența de serotonină este asociată adesea cu următoarele simptome psihice:

anxietate

stare depresivă

stare agresivă

comportament impulsiv

insomnie

iritabilitate

stimă de sine scăzută

apetit scăzut

probleme de memorie

În plus, nivelul scăzut de serotonină a fost remarcat într-o serie de afecțiuni de ordin psihologic, precum:

tulburări de alimentație

tulburarea obsesiv-compulsivă

atacurile de panică

tulburarea de stres post-traumatic

tulburarea de anxietate socială

Deficiența de serotonină poate afecta, în egală măsură, bărbații și femeile, dar în moduri diferite, scrie doc.ro. Așadar, potrivit unui studiu1 din 2007, nivelul redus de serotonină poate cauza depresie și schimbări de dispoziție la femei, în timp ce la bărbați, s-a remarcat o atitudine mai impulsivă, fără schimbări de dispoziție.

Mai multe cercetări sugerează că deficiența de serotonină poate afecta starea de spirit în mod diferit la persoanele care au suferit, în trecut, de depresie, în comparație cu cei care nu au avut depresie. Astfel, persoanele care nu au mai suferit de depresie pot să nu fie la fel de afectate de nivelul scăzut de serotonină și își pot reveni mai ușor.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img